Κορονοϊός – Λύματα: Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

από Philippos

Στο κόκκινο βρίσκεται και πάλι το ιικό φορτίο κορονοϊού των λυμάτων στην Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις στο εργαστήριο Χημείας του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή, Θοδωρή Καραπάντσιο.

Ο κ. Καραπάντσιος μίλησε στο Voria.gr για τη νέα αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των λυμάτων που ελήφθησαν έως την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο δείκτης του ιικού φορτίου εκτοξεύτηκε κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης του εργαστηρίου – όπου ο δείκτης 10 σημαίνει ότι έχουμε εξαιρετικά χαμηλό το ιικό φορτίο και το 100 σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη διασπορά – αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Καραπάντσιος, «είμαστε κοντά στο 100».

«Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση και πλέον περνάμε στα κόκκινα, είμαστε κοντά στο 100. Το πόσο κοντά θα το δούμε σε λίγο καθώς συνεχίζουμε την επεξεργασία των στοιχείων, αλλά είμαστε κοντά στο 100» είπε ο κ. Καραπάντσιος.

Σημείωσε πως αυτή τη φορά η ομάδα του αντιμετώπισε δυσκολίες και έκανε αλλεπάλληλες εργαστηριακές αναλύσεις προκειμένου να είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα, καθώς λόγω των πολλών βροχών έπεσαν από τους δρόμους στο σύστημα αποχέτευσης «πολλά λάδια και βρομιές».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ιικό φορτίο την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου είναι αυξημένο κατά 47% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

«Τα λύματα μας δείχνουν την εικόνα της διασποράς στην κοινότητα. Μας μιλάνε και για αυτούς που δεν θα δηλωθούν ως κρούσμα, που θα νοσήσουν λίγο ή και καθόλου. Τα λύματα πιάνουν τη μεγάλη εικόνα. Βλέπουμε τη διασπορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων, αυτό θα το δει η ιατρική. Όμως, μετά από δυο χρόνια, όλοι γνωρίζουμε πολλά για την πανδημία και όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά κάποιοι συνάνθρωποι μας με νοσήματα, με αδυναμίες θα υποφέρουν» είπε ο κ. Καραπάντσιος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα λήψης και επεξεργασίας των λυμάτων στο ΑΠΘ τον τελευταίο καιρό είχε μειώσει τις μετρήσεις λόγω της ύφεσης της πανδημίας, ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής, θα επανέλθουν στις τακτικότατες μετρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα