Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα;

από fimotro

Μετά από 3 χρόνια οι επιστήμονες έχουν επιτέλους την τεκμηριωμένη απάντηση

Πυρετός, δύσπνοια και βήχας είναι βασικά συμπτώματα του COVID-19, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο ή ανάλογα με το στέλεχος του ιού. Ωστόσο, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους που βγαίνουν θετικοί στον ιό δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό παρέμενε μυστήριο — μέχρι τώρα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (19/7) στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες αναφέρουν μια πιθανή εξήγηση ως προς το γιατί μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα μετά την μόλυνσή τους με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19. Όπως φαίνεται, έχει να κάνει με μία παραλλαγή σε ένα βασικό γονίδιο που εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκρισή μας στις ιογενείς λοιμώξεις.

Αφού ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 30.000 άτομα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έφεραν μια παραλλαγή γονιδίου που ονομάζεται HLA-B*15:01 είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικά, μετά την λοίμωξη από SARS-CoV-2, σε σχέση εκείνους που δεν είχαν την παραλλαγή. Όσοι είχαν δύο αντίγραφα της παραλλαγής έδειξαν ακόμη μεγαλύτερη προστασία, με οκταπλάσια πιθανότητα να είναι ασυμπτωματικοί.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι αυτή η παραλλαγή προστατεύει από τα συμπτώματα του COVID-19 αξιοποιώντας την υπάρχουσα ανοσία του οργανισμού, έναντι των εποχιακών κορονοϊών που προκαλούν κρυολόγημα.

Οι παραλλαγές στο σύμπλεγμα του ανθρώπινου αντιγόνου λευκοκυττάρων (HLA), ενός συνόλου γονιδίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύει μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, όπως βακτήρια και ιούς, διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα Β. Ωστόσο, οι επιστήμονες αγνοούσαν το πώς ακριβώς οι παραλλαγές του HLA επηρεάζουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων στον COVID-19.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι συγγραφείς στρατολόγησαν περίπου 29.950 άτομα για μια μελέτη βασισμένη σε smartphone, που παρακολούθησε τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα του COVID-19. Εστιάζοντας σε 1.428 άτομα που ήταν μη εμβολιασμένα και είχαν προσβληθεί από τη νόσο μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021, η ομάδα εντόπισε 136 άτομα που δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά βγουν θετικοί στον ιό.

Από αυτά τα ασυμπτωματικά άτομα, 1 στους 5, ή το 20%, βρέθηκε ότι φέρει την παραλλαγή του γονιδίου HLA-B*15:01, σε σύγκριση με το 9% των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα της νόσου. Παρόμοιες τάσεις στη συχνότητα των παραλλαγών παρατηρήθηκαν επίσης σε δύο επιπλέον, ανεξάρτητες ομάδες που διερευνήθηκαν από τους επιστήμονες.

Για να εξηγήσει γιατί η παραλλαγή HLA-B*15:01 μπορεί να είναι προστατευτική, η ομάδα μελέτησε τα λεγόμενα “Τ – κύτταρα”, έναν τύπο ανοσοκυττάρων, που συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία από μια ξεχωριστή ομάδα δοτών που έφεραν την παραλλαγή. Παρά το γεγονός ότι τα άτομα δεν είχαν εκτεθεί ακόμη στον SARS-CoV-2, τα Τ – κύτταρά τους ήταν αντιδραστικά σε ένα θραύσμα πρωτεΐνης από τον ιό, καθώς και σε παρόμοια θραύσματα από εποχιακούς κορονοϊούς. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η απουσία συμπτωμάτων σε άτομα με HLA-B*15:01 θα μπορούσε να εξηγηθεί από την προετοιμασία των κυττάρων τους για τον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα