20 Απριλίου 2024 / 9:04 πμ
20 Απριλίου 2024 / 9:04 πμ

Κορονοϊός: Ετσι θα αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες

από fimotro

Διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία για 14 ημέρεςως μέτρο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Η υπουργός, ανακοίνωσε τους τρόπους που θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αρχικά η υπουργός επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές μας». Στη συνέχεια τόνισε: «Θα αναπροσαρμόσουμε τις διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργήσουμε τους περιπάτους, που είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και επομένως τα μαθήματα εκεί θα χαθούν για περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως είπε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ επεσήμανε ότι «εφόσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους», το οποίο πάντως τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν φέτος οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημειώνοντας ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την Κυβέρνηση.

Για τα πανεπιστήμια

«Μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σημείωσε η Υπ. Παιδείας, σχολιάζοντας τους φόβους φοιτητών για απώλεια των εξεταστικών, ίσως και του διδακτικού έτους.

Γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση

Από την αρμόδια επιτροπή, τονίζουν πως δεν είναι εύκολη απόφαση και είχε συζητηθεί από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος Υγείας

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα