Κορονοϊός: Έρχεται στην αγορά το χάπι

από fimotro

Ανακοινώθηκαν αναλυτικές οδηγίες χρήσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού σε επείγουσες καταστάσεις που προκαλούνται από αύξηση κρουσμάτων, και πριν από την επίσημη έγκρισή του σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση του χαπιού της Merck, που θα κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Lagevrio. Επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη αξιολόγησης και για το χάπι της Pfizer.

Δύο φορές την ημέρα

Βάσει των οδηγιών αυτών, το χάπι της Merck θα πρέπει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα για διάστημα πέντε ημερών. Το χάπι θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων πασχόντων από COVID-19 που δεν χρειάζονται στήριξη οξυγόνου και που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση.

Το χάπι για κορονοϊό δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και σε γυναίκες που ενδεχομένως καταστούν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που ενδέχεται να καταστούν έγκυες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία δόση του χαπιού.

  • O EMA γνωστοποίησε επίσης ότι ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το συγκεκριμένο χάπι και για τέσσερις ημέρες μετά τη θεραπεία.
  • Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι οι οδηγίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τις οδηγίες που θα δώσουν τα εθνικά κράτη προ της αδειοδότησης για εμπορική χρήση.
  • Ο ΕΜΑ, τέλος, συνιστά το Lagevrio να χορηγείται όσο τον δυνατόν συντομότερα μετά τη διάγνωση της COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ποιες οι παρενέργειες

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Οι οδηγίες ακολουθούν την ανασκόπηση των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την ποιότητα του φαρμάκου και των αποτελεσμάτων από ολοκληρωμένες και συνεχιζόμενες μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα