19 Απριλίου 2024 / 1:05 πμ
19 Απριλίου 2024 / 1:05 πμ

Κορωνοϊός: Επιστήμονες περιμένουν έξαρση μετά την αύξηση των κρουσμάτων

από fimotro

Στην επόμενη φάση διασποράς του κορωνοϊού, στη «φάση 2», βρίσκεται η περιοχή της Αμαλιάδας, και σταδιακά μεγάλη έξαρση τις επόμενες εβδομάδες αναμένουν οι επιστήμονες και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Πιθανό, μάλιστα, είναι να νοσήσει φέτος το 5 – 10% του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας. Η ραγδαία αύξηση σε μία ημέρα του αριθμού των θετικών στον ιό περιστατικών – επιπλέον 22 μόνο χθες- που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 31 αλλάζει πλήρως τα μέχρι τώρα δεδομένα όσον αφορά τόσο στις προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού όσο και στη διαχείριση των ασθενών.

Ηδη στις πληττόμενες περιοχές της Πελοποννήσου ξεπεράστηκε το πρώτο στάδιο, αυτό της νοσηλείας όλων των θετικών περιστατικών. Η μεγάλη πλειονότητα όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στις περιοχές αυτές βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, σταδιακά ξεπερνιέται και το στάδιο παραμονής στα νοσοκομεία αναφοράς για διάστημα 14 ημερών για όσους έχουν αποδειχθεί θετικοί στον κορωνοϊό και δεν έχουν συμπτώματα, οι οποίοι θα λαμβάνουν νωρίτερα εξιτήριο.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε χθες ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία καθοδηγούν τους γιατρούς στο πότε θα βγουν τα περιστατικά από το νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύο διαδοχικές αρνητικές μοριακές εξετάσεις. Σταδιακά, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, θα ξεπεραστεί και «αυτή η μανία με το τεστ». Θα έρθει η στιγμή που το κριτήριο θα είναι να μην έχουν συμπτώματα για έναν αριθμό ημερών στη σειρά και συγκεκριμένα για 5 ημέρες – όπως έχει συμφωνηθεί από την επιστημονική κοινότητα για την ώρα-, να μην υπάρχει πυρετός και βήχας, που αποτελούν και τα δύο συνηθέστερα συμπτώματα του Sars-CoV-2.

Μάλιστα, όταν θα προκύψει ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού, δεν θα ακολουθούνται τόσο αυστηρά προληπτικά μέτρα όπως μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, όπως είπε ο ειδικός, σε επόμενο στάδιο, το υγειονομικό προσωπικό που τώρα πήρε άδεια και είναι σπίτι του δεν θα φεύγει από το νοσοκομείο παρά μόνο εάν εκδηλώσει συμπτώματα.

«Η ανθρωπότητα πρέπει να περάσει σε μία φάση που θα αποδέχεται το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας για ακόμη μια φορά ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να «περνά κάτω από τη μύτη μας», κάτι που συνέβη και στη χώρα μας με την περίπτωση της εκδρομής από την Αμαλιάδα, από χώρα «που δεν το περιμέναμε», όπως είπε ο επιστήμονας, καθώς το Ισραήλ δεν εμπίπτει στις χώρες υψηλού κινδύνου για τις οδηγίες που είχαν οι επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τον ορισμό ύποπτου κρούσματος.

«Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δύο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Οπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε από τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε στο 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών», ανέφερε ακριβώς ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Χρειάζεται λοιπόν ο καθένας μας να βάλει απλά μέτρα στην καθημερινότητά του, στη ζωή του, ώστε να αποφύγει τη διασπορά αυτού του ιού, όπως το κάνουμε και θα έπρεπε να το κάνουμε και για τη γρίπη».

Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού είναι καλά ενημερωμένη σε σχέση με τον κορβνοϊό και τα μέτρα ατομικής προφύλαξης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, το 79% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά και αρκετά καλά τα μέτρα προφύλαξης από τον κορβνοϊό. Οσον αφορά στην ανησυχία, το 42% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή αρκετά, μέτρια ανησυχεί το 26% και 26% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι ανησυχούν ελάχιστα έως καθόλου. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος στους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς το 54% αυτής της ηλικιακής ομάδας δηλώνει ότι ανησυχεί για τον κορβνοϊό αρκετά έως πολύ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα