16 Απριλίου 2024 / 12:45 μμ
16 Απριλίου 2024 / 12:45 μμ

Κορωνοϊός: Διαψεύστηκαν οι ελπίδες για τη χλωροκίνη

από fimotro

Απογοητευτικά τα συγκριτικά αποτελέσματα

Μπορεί η χλωροκίνη να είχε θεωρηθεί ως η ουσία που θα μπορούσε να ανοίξει ένα ελπιδοφόρο μονοπάτι στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο οι ελπίδες αυτές δυστυχώς διαψεύστηκαν και στην πράξη.

Με την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως να κάνει «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του φονικού ιού, πρόσφατα η χλωροκίνη, μία ουσία που περιέχεται σε σκεύασμα που συνταγογραφείται για ασθενείς με ελονοσία, παρουσιάστηκε ως η ουσία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εξέρευση φαρμάκου και θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπερθεμάτιζε για την αποτελεσματικότητά της και πρώτος από όλους είχε σπεύσει να την «προτείνει» ως φάρμακο.

Ωστόσο, τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα διαψεύδουν τις όποιες ελπίδες. Σύμφωνα με πανεθνική μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι η χλωροκίνη δεν επέφερε καλύτερα αποτελέσματα από την τυπική περίθαλψη σε περισσότερους από 300 ασθενείς σε κλινικές αμερικανών βετεράνων. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, οι θάνατοι ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε χλωροκίνη ήταν περισσότεροι έναντι των ασθενών που έλαβαν την τυπική ιατρική φροντίδα.

Εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία 368 βετεράνων με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 οι οποίοι είχαν πεθάνει ή είχαν λάβει εξιτήριο μέχρι τις 11 Απριλίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 28% όσων έλαβαν υδροξυχλωροκίνη πέθανε ενώ το ποσοστό των θανάτων ανήλθε στο 11% για όσους είχαν λάβει την τυπική φροντίδα. Τραγική κατάληξη είχε και το 22% των ασθενών που έλαβαν συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και του αντιβακτηριακού φαρμάκου αζιθρομυκίνη.

«Συγκεκριμένα, η χρήση υδροξυχλωροκίνης με ή χωρίς συγχορήγηση αζιθρομυκίνης δεν βελτίωσε τη θνησιμότητα ούτε μείωσε την ανάγκη για μηχανικό αερισμό σε νοσοκομειακούς ασθενείς» ανέφερε η μελέτη. «Αντίθετα, η χρήση υδροξυχλωροκίνης από μόνη της συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα μόνο».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές γιατί υπήρχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που έλαβαν το φάρμακο κατά της ελονοσίας, αλλά επεσήμαναν μια μικρή μελέτη της Βραζιλίας, βάσει της οποίας οι ασθενείς εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα σε ένα παρόμοιο φάρμακο. Στην Βραζιλία, μάλιστα, καταγράφηκαν 11 θάνατοι, οι οποίοι αποδόθηκαν στη στη χορήγηση χλωροκίνης, γεγονός που υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας να διακόψει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, για την ίαση της ασθένειας Covid-19.

Ωστόσο, η μελέτη σημείωσε επίσης ότι υπήρχαν περιορισμοί δεδομένου ότι επικεντρώθηκε μόνο στους άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαύροι. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές προτρέπουν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να είναι προσεκτικοί όταν συνταγογραφούν υδροξυχλωροκίνη έως ότου υπάρχουν περισσότερες μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα