Κορωνοϊός: Χάος στη Δανία για την ευθανασία 17 εκατομμυρίων μινκ

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε πολιτική κρίση κινδυνεύει να εξελιχθεί  το σχέδιο της Δανίας να προχωρήσει στην ευθανασία ολόκληρου του πληθυσμού μινκ της χώρας προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση μιας μεταλλαγμένης μορφής του κορωνοϊού, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομική βάση για να δώσει τέτοια εντολή.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας της Κοπεγχάγης σχεδιάζει να φέρει επείγοντα νόμο σήμερα για τη θανάτωση έως και 17 εκατ. μινκ, περιλαμβανομένων αυτών που είναι υγιή. Αλλά δεν έχει την κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει το μέτρο, καθώς η κεντροδεξιά επιτροπή  της χώρας δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του νόμου.

Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού είχε μεταδοθεί από μινκ σε 12 ανθρώπους στη Δανία και πως θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου κατά της Covid-19. Όμως ορισμένοι διεθνείς επιστήμονες αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό και, καθώς έχει ήδη γίνει ευθανασία σε περισσότερα από 2 εκατ. μινκ, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι εκτροφείς μινκ κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία της χώρας.

«Η κυβέρνηση τζογάρει με τη δημοκρατία της Δανίας και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Jakob Ellemann-Jensen, επικεφαλής της μεγαλύτερης κεντροδεξιάς ομάδας της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει την επείγουσα νομοθεσία.

Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης ζητά να γίνει ευθανασία σε όλα τα μινκ της χώρας, αλλά ο υπουργός τροφίμων, γεωργίας και αλιείας Mogens Jensen ζήτησε χθες συγνώμη για τη σύγχυση και είπε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη ως προς το ποιες ενέργειες έχουν νομική βάση και ποιες όχι.

Η νομοθεσία της Δανίας προβλέπει πως οποιοδήποτε μολυσμένο μινκ και αυτά που βρίσκονται εντός μιας ζώνης ασφαλείας 8 χιλιομέτρων μπορούν να θανατωθούν, όχι όμως και τα υγιή μινκ εκτός των ορίων αυτών. Ελλείψει δυνατότητας στις μονάδες καύσης, έχουν ανοιχτεί μαζικοί τάφοι για τα ζώα σε έδαφος που ανήκει στον στρατό της Δανίας.

Η επείγουσα νομοθεσία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή της Δανίας, την οποία δεν έχει η κυβέρνηση για να περάσει το μέτρο. Ο νόμος μπορεί να περάσει αν υπάρξει περισσότερος χρόνος συζήτησης του θέματος ή εάν η κυβέρνηση εισάγει κανονικό νομοσχέδιο, που απαιτεί μόνο μια απλή πλειοψηφία.

Πολιτικοί συντάκτες αποκαλούν «σκάνδαλο» την παραδοχή έλλειψης νομικής βάσης για την ευθανασία, ενώ ο επικεφαλής του συνδέσμου των εκτροφέων μινκ της Δανίας, Tage Pedersen, δήλωσε «συγκλονισμένος» από τον «παντελώς παράλογο χειρισμό» της υπόθεσης για έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει εξαγωγές άνω του 1 δις. ευρώ ετησίως για τη Δανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα