19 Απριλίου 2024 / 8:53 μμ
19 Απριλίου 2024 / 8:53 μμ

Ανησυχία για την επιστροφή της γρίπης

από fimotro

Σε δύσκολη… εξίσωση αναμένεται να εξελιχθεί η διαχείριση της συνύπαρξης των ιών της γρίπης με τον κορονοϊό, που πλησιάζει με την έλευση του φθινοπώρου. Η Covid-19 είναι πολύ πιο θανατηφόρα νόσος σε σχέση με την εποχική γρίπη όπως αποδεικνύεται τους τελευταίους μήνες, ενώ το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας θα αποτελέσουν ένα «κρας τεστ» λύνοντας επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με τη συμβίωση των ιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας- Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν σε ανάλυσή τους τα δεδομένα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και της Covid-19, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η Ελλάδα.

«Αυτό το φθινόπωρο για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας. Μέχρι τώρα παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της Covid-19; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την Covid-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης; Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της Covid-19 θα ελαττώσουν την επίπτωση της γρίπης», αναφέρουν οι καθηγητές, επισημαίνοντας ότι η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό, παρόλο που θεωρήθηκε στις αρχές κυκλοφορίας της να είναι «σαν μια γρίπη», οι επόμενοι 5½ μήνες απέδειξαν ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρα και λιγότερο προβλέψιμη νόσος από την εποχική γρίπη. «Σε αντίθεση με τη γρίπη, η Covid-19 δεν φαίνεται να είναι εποχική νόσος, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα», αναφέρουν.

Οπως εξηγούν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, δύο παράμετροι είναι σημαντικοί, στις οποίες πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. «Απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για τη διάκριση μεταξύ Covid-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Δεύτερον, μια “κακή” σεζόν γρίπης -λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο- σε συνδυασμό με την πανδημία Covid-19, που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

Η διάκριση μεταξύ γρίπης και Covid-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η Covid-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για να ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι θεραπείες

Ο εντοπισμός του παθογόνου που προκαλεί τη λοίμωξη θα οδηγεί και στην αποτελεσματική θεραπεία. Εάν ένας ασθενής έχει γρίπη, χορηγείται στοχευμένη αντι-ιική αγωγή κατά της γρίπης, αλλά η αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη σαν να έχουν κορονοϊό είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής, σύμφωνα με τους καθηγητές.

Ειδικότερα, η ρεμδεσιβίρη δεν έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με γρίπη, οπότε δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία αυτής της νόσου.

Επιπλέον, η δεξαμεθαζόνη (που πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μπήκε στη «φαρέτρα» των ειδικών) φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε ορισμένους βαριά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, αλλά θα μπορούσε να βλάψει αυτούς που έχουν γρίπη.

Η εξέλιξη της πανδημίας το χειμώνα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, κατά τους ειδικούς της χώρας μας, ωστόσο υπάρχουν τρία σενάρια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ): Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρης εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το Σύστημα Υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο, που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα