28 Μαρτίου 2024 / 7:45 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:45 μμ

Κορωνοϊός: 1.018 κρούσματα μέσα στον Ιούλιο

από fimotro

Σε βόμβες εξελίσσονται ο συγχρωτισμός και ασυμπτωματικοί

Συναγερμό και έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επιστήμονες να εισηγούνται νέα μέτρα και την πολιτεία να θέτει σε εφαρμογή τις ανάλογες πτυχές του δυναμικού της σχεδίου, που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Τα πρώτα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω περιορισμούς εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει το «πράσινο φως» στην επιστημονική Επιτροπή να θέσει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εντούτοις, το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown έχει αποκλειστεί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απ΄την πλευρά του, απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, την Πέμπτη, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, τονίζοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι η ατομική μας συμπεριφορά».

Επιστημονικές φωνές κάνουν λόγο για τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, που μπορεί να φτάσουν και τα 1000 τις επόμενες εβδομάδες, σε περίπτωση που τα μέτρα δεν τηρηθούν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι με την εφαρμογή των μέτρων, μπορούν να περιοριστούν.

Η πορεία του Ιουλίου

Κατά το μήνα Ιούλιο (1-30/7) καταγράφηκαν συνολικά 969 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, κατά το διάστημα 8-15 Ιουλίου σημειώθηκε αύξηση του μέσου όρου των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώθηκε  στα 35 ανά ημέρα, έναντι των 25 στην προηγούμενη έκθεση (1-8 Ιουλίου).

Η αυξητική τάση συνεχίζεται, με το όριο των 50 κρουσμάτων, το οποίο επιστήμονες είχαν καθορίσει ως «καμπανάκι κινδύνου» από τις αρχές του μήνα, να έχει ξεπεραστεί τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 4.401, εκ των οποίων τα 483 εντοπίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1.250 (28,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ για τα 959 δεν υπάρχει γνωστή πηγή μετάδοσης (έναντι των 749 την 1η Ιουλίου). Αυτή τη στιγμή 7 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 3562 έχουν αναρρώσει, ενώ 204 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με το βλέμμα στα αστικά κέντρα

Παρότι οι φόβοι κατά την επανεκκίνηση του τουρισμού εστιάζονταν στη νησιωτική χώρα, κυβερνητικές και επιστημονικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα εισαγόμενα κρούσματα βρίσκονται υπό έλεγχο, χάρη στο σύστημα ελέγχου και ιχνηλάτησης.

Η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται σήμερα  στα αστικά κέντρα, όπου παρουσιάζονται σημαντικές αυξητικές τάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 969 κρούσματα που καταγράφηκαν το μήνα Ιούλιο, τα 211 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 205 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.*

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι) και στα Δυτικά Προάστια. Στην Κεντρική Μακεδονία τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τους επιστήμονες είναι η περίπτωση των ασυμπτωματικών ασθενών. Όπως αναφέρουν, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 80-100 άτομα, καθώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί και να ιχνηλατηθούν οι επαφές του.

Ο «πονοκέφαλος» των αρμοδίων αυτή τη στιγμή είναι ο συγχρωστισμός, κυρίως νεαρών ατόμων (π.χ. πάρτι), τα οποία είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά. «Οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοιος  είναι ακόμα πιο έντονη», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Παράλληλα, στα άτομα αυτά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση καθώς έχουν βρεθεί σε κοινό χώρο με μεγάλο αριθμό ατόμων. Κατά  συνέπεια, τόσο τα ίδια, όσο και οι επαφές τους θα διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα.

«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού», επισήμανε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για προσωπικό και κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), σε καταστήματα λιανικής, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Σημειώνεται ότι, ενόψει της σημερινής και αυριανής μουσουλμανικής εορτής, Μπαϊράμ, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα