Κόντρα Πλεύρη – Ξανθού στη Βουλή για το ΕΣΥ

από fimotro

Οξύνθηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη και τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με επίκεντρο… σε ποιον ανήκει το ΕΣΥ, ποια κυβέρνηση το δημιούργησε και ποιος το υπερχρέωσε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, απαντώντας στον κ. Ξανθό για το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων τόνισε πως «τους ανασφάλιστους τους κάλυψε στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό σας ενοχλεί! Υπουργική απόφαση, έθεσε πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια υπουργική απόφαση που έλεγε, πως οι ανασφάλιστοι μπορούν να πηγαίνουν σε νοσοκομείο. Υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του Άδωνη Γεωργιάδη και αυτό σας ενοχλεί! Εμείς δώσαμε την πρόσβαση και στα φάρμακα. Εσείς αυτό που κάνατε ήταν κατάντια» είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: «Το ΕΣΥ πάντως δεν το φτιάξατε εσείς!
Εμείς ορίσαμε ότι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να έχουν κάλυψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και βάλαμε μια διαδικασία. Έχετε φεσώσει με 180 εκατ. τον ΕΟΠΥ. Εσείς βάλλατε κατηγορίες που δεν πληρούσαν τις διαδικασίες και πλήρωναν οι φέλλινες φορολογούμενοι. Βάλατε να κάνουν χρήση του ΕΣΥ οι παράνομοι μετανάστες.

»Η έκτακτη εισαγωγή στα νοσοκομεία υπήρχε, αλλά εσείς κάνατε κάτι παραπάνω να κάνουν και εξετάσεις. Εσείς δώσατε άκριτα την δυνατότητα αυτή. Μάλιστα, άνθρωποι που κατοικούσαν στις γειτονικές ωχρές έκαναν επεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και γεννούσαν σε ελληνικά νοσοκομεία και πλήρωνε ο ελληνικός λαός. Κάνατε κοινωνικοί πολιτική στα βαλκάνια».

«Ανοίξατε ανά τον κόσμο το ΕΣΥ και το πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός απάντησε πως «την περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου οξύνθηκε η υγειονομική φτώχεια στην χώρα μας και διογκώθηκε. Ο θεσμός, μετά την καταλυτική παρέμβαση του νόμου του 2016, συρρικνώθηκε. Επί κρίσης, οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες ήταν στο 4%, έφτασε το πικ της κρίσης το 2015 να είναι 14%. Ξέρετε πόσο παραδώσαμε το 2019 στο 8%»;

«Κάναμε αριστερή και κοινωνική πολιτική σε συνθήκες μνημονίων» είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Από το ΚΙΝΑΛ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε τον λόγο για να παρέμβει λέγοντας: «Μην μαλώνετε στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος έφτιαξε το ΕΣΥ! Το ΕΣΥ δημιουργήθηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέο. Ευτυχώς, που και εσείς στη ΝΔ έρχεστε στη πραγματικότητα. Και φαίνεται εν μέσω πανδημίας, η τεραστία σημασία του ΕΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα