Κομισιόν: Ποινικό αδίκημα με ποινές η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ

από Philippos

Την ποινικοποίηση της παραβίασης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε η παραβίαση αυτών των μέτρων να μην αποδίδει καρπούς. Η πρότασή της Κομισιόν ορίζει κοινούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα διευκολύνουν τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία των παραβατών στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών στους οποίους η ΕΕ έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα, είναι πολύπλοκος, καθώς κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε διαφορετικές δικαιοδοσίες μεταβιβάζοντας, για παράδειγμα, την κυριότητα της ιδιοκτησίας που υπόκειται σε κυρώσεις σε τρίτο μέρος που δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε νομικά κενά, καθώς οι διατάξεις του ποινικού δικαίου σχετικά με τις παραβιάσεις των κυρώσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνεται να καθοριστεί το ίδιο επίπεδο κυρώσεων σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να κλείσουν τα υπάρχοντα νομικά κενά. «Η ασυνεπής επιβολή περιοριστικών μέτρων υπονομεύει την ικανότητα της Ένωσης να μιλά με μία φωνή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κατάλογος των ποινικών αδικημάτων που παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνει:

Διάθεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε καθορισμένο πρόσωπο, οντότητα ή φορέα ή προς όφελος αυτού.
Αποτυχία δέσμευσης αυτών των κεφαλαίων.
Δυνατότητα εισόδου στα άτομα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην επικράτεια ενός κράτους μέλους ή διέλευσή τους μέσω του εδάφους ενός κράτους μέλους.
Σύναψη συναλλαγών με τρίτες χώρες, οι οποίες απαγορεύονται ή περιορίζονται από περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.
Εμπορία αγαθών ή υπηρεσιών των οποίων η εισαγωγή, εξαγωγή, πώληση, αγορά, μεταφορά, διαμετακόμιση ή μεταφορά απαγορεύεται ή περιορίζεται
Παροχή χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που απαγορεύονται ή περιορίζονται ή παροχή άλλων υπηρεσιών που απαγορεύονται ή υπόκεινται σε περιορισμούς, όπως νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καταπιστεύματος και φορολογικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Προτείνονται ακόμη κοινά πρότυπα για τις ποινές. Αναλόγως του αδικήματος, τα φυσικά πρόσωπα θα υπόκεινται σε μέγιστη ποινή τουλάχιστον πέντε ετών, ενώ οι επιχειρήσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις τουλάχιστον 5% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου (εταιρείας) κατά το οικονομικό έτος που προηγείται της απόφασης επιβολής προστίμου.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν, στα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθείται, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα