Κλείδωσε η συμφωνία για ιστορική μείωση παραγωγής πετρελαίου

από fimotro

Οι χώρες του OPEC, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμφώνησαν την Κυριακή σε μείωση-ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου, που αποτελεί περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της τιμής του εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, μετέδωσε το Reuters.

Μετά από μαραθώνιες διμερείς συνομιλίες και τέσσερις μέρες τηλεδιασκέψεων με υπουργούς του ΟPEC+ και της G20, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των χωρών για μείωση της παραγωγής.

Ο όμιλος των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, γνωστός ως OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δίμηνο Μαϊου – Ιουνίου, μετά από συμβιβασμό με το Μεξικό που καθυστερούσε την επίτευξη συμφωνίας.

Οι χώρες του OPEC+ θα μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λίγο κάτω από την αρχική πρόταση των 10 εκατ. βαρελιών. ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδάς θα συμβάλλουν με ακόμη 3,7 εκατ. βαρέλια καθώς η παραγωγή τους μειώνεται. Το Μεξικό δείχνει να έχει πετύχει μια διπλωματική νίκη καθώς θα απαιτεθεί να μειώσει την παραγωγή του κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία αναμένεται να υποστηριχθεί και από τη συμβολή άλλων χωρών εκτός του OPEC+, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της προσφερόμενης ποσότητας.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει παραλύσει την ταξιδιωτική κίνηση από εδάφους και αέρος, η ζήτηση για βενζίνη έχει καταρρεύσει και οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 18 ετών (στα 23,2 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη). Το ερώτημα πλέον είναι αν η μείωση της παραγωγής θα αρκέσει για να ανακόψει την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Η μείωση της παραγωγής θα ξεκινήσει από την 1η Μαϊου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα