Κλείσιμο με θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

από Philippos

Αναστροφή κλίματος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, που ολοκλήρωσαν με κέρδη τις συνεδριάσεις τους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να ανακτούν τη ψυχραιμία τους και να αποκρυπτογραφούν με περισσότερη προσοχή οικονομικές, επιχειρηματικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε και από μία σειρά καλύτερων του αναμενόμενου μεγεθών από τις ΗΠΑ, που κατευνάζουν προς το παρόν τις ανησυχίες για ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ήπια κέρδη 0,51% στις 438,29 μονάδες. Σημαντική χείρα βοηθείας από τον κλάδο της τεχνολογίας, που ηγήθηκε των κερδών, ενισχυμένος κατά 3,2%.

Ο απόηχος από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι και τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει, έδειξε να καταλαγιάζει, αφού το ταξίδι ολοκληρώθηκε χωρίς «παρατράγουδα», έχοντας όμως προκαλέσει έντονη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές το προηγούμενο 24ωρο. Την Τετάρτη, ωστόσο, οι αγορές αντέδρασαν με περισσότερη ψυχραιμία, παρά τις οργισμένες αντιδράσεις των Κινέζων.

Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν τα μάκρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη συρρικνώθηκαν τον Ιούνιο κατά 3,7% σε ετήσια βάση, καθώς η ακρίβεια «ροκανίζει» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Στις ΗΠΑ, ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM για τις υπηρεσίες σημείωσε ανέλπιστη ανάκαμψη τον Ιούνιο, κόντρα στις προβλέψεις. Το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν και στις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τη νέα αύξηση των επιτοκίων, που αναμενόταν να προχωρήσει στην μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού των τελευταίων 27 χρόνων.

Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,03% στις 13.587,86 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε κέρδη 0,97% στις 6.472,06 μονάδες και ο βρετανικός FTSE έκλεισε 0,49% υψηλότερα στις 7.445,68 μονάδες.

Θετικό κλίμα και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1% στις 22.574,90 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα