Κλειδί το self test για την οικονομία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Κατά 10% μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ

Παρά την εξισορρόπηση κρουσμάτων και εισαγωγών, η πίεση στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει άρση των περιορισμών και οποιαδήποτε συζήτηση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετατίθεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η χρήση των ατομικών τεστ (self tests) για την ανίχνευση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα αναμένεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Στις αρχές Απριλίου ξεκινά η μαζική διενέργεια ατομικών τεστ στον πληθυσμό, με κύριο στόχο την εύρεση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, που είναι ένας στους τρεις, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Τα τεστ στην αρχή, μέχρι να ομαλοποιηθεί η διαδικασία και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα γίνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας έως 67 ετών, που είναι ενεργά στην εργασία.

«Κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα, θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τις δραστηριότητες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης .

Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Θα είναι απλά στη χρήση και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει μόνος τη δειγματοληψία από τη μύτη ή το σάλιο.

«Ένα στα 20 άτομα που θα κάνει το τεστ, θα βγει θετικό» είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως σχολεία και λιανεμπόριο.

«Όπλο» για τον έλεγχο της πανδημίας και τη σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της κοινωνίας αναμένεται να αποτελέσουν τα ατομικά τεστ.

Η προοπτική είναι με το διευρυμένο self-testing, τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και το λιανεμπόριο πιθανότατα στις 12 Απριλίου, πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι κατηγορίες για τις οποίες το self test θα είναι υποχρεωτικό:

  • ακτοπλοΐα και ναυτιλία
  • λιανεμπόριο
  • μεγάλες επιχειρήσεις
  • εστίαση
  • επιχειρήσεις τουρισμού
  • μεταποίηση
  • δικαστήρια

Ως προς τα σχολεία, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποια δομή υγείας για να κάνουν επανέλεγχο.

Τα self test δημιουργούν νέες δυνατότητες για την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε πιο ασφαλές περιβάλλον

Όσον αφορά τη συμπληρωματική στρατηγική του self testing ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον. «Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης μάχης, με την κούραση από την πολύμηνη προσπάθεια να κάνει το τελευταίο μίλι το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό. Κάθε βήμα, όμως που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Στη μέρα, που χάρη στον εμβολιασμό, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αγαπημένες συνήθειες που μας έχουν λείψει, παρέα κυρίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα