Κιβωτός: Οι Αρχές ψάχνουν εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού

από fimotro

Έχει ζητηθεί η συνδρομή διεθνούς ιδιωτικού οργανισμού που ξέρει καλά το καθεστώς των offshore

Οffshore εταιρείες σε φορολογικούς «παραδείσους», ακόμη και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, θα αναζητήσουν οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, που ερευνούν τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου».

Με τη συνδρομή διεθνούς ιδιωτικού οργανισμού, το επόμενο διάστημα θα γίνει ενδελεχής έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του ή ενδεχομένως κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης από το στενό τους περιβάλλον και το Δ.Σ. συνδέεται με ύποπτες ροές χρημάτων προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα οι αρχές εξετάζουν σε πρώτο στάδιο αν υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις σε λογαριασμούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Ελλάδος, που πιθανότατα συνδέονται με τα έσοδα της ΜΚΟ από δωρεές και χορηγίες, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν ενδεχόμενη «εικονική» δραστηριότητα σε οικονομικό κέντρο με χαμηλό επίπεδο φόρων από πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στη διοίκηση της «Κιβωτού». Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι οι δωρεές και χορηγίες προς τη ΜΚΟ, την τελευταία 5ετία, ανέρχονται σε 40.000.000 ευρώ, την ώρα που σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εντοπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περίπου 15.000.000 ευρώ, άρα «λείπουν» περίπου 25.000.000 ευρώ, μείον τα έξοδα λειτουργίας των δομών.

Η διαδρομή

Πού πήγαν τα χρήματα της Κιβωτού; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τόσο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας όσο και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, αλλά και η ΑΑΔΕ, στις παράλληλες έρευνες που τρέχουν για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου». Σε πρώτο πλάνο έχουν μπει τα «μαύρα» χρήματα από τα «μαγικά κουτιά» της «Κιβωτού», που εδώ και αρκετά χρόνια έπαιρναν θέση σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μαρτυρίες από τρόφιμους της δομής αναφέρουν πως η ΜΚΟ έκοβε απόδειξη σε μία από τις δέκα δωρεές συγγενών και πιστών. Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι πιθανότατα τα ποσά αυτά κατέληγαν προσωρινά σε τραπεζικές θυρίδες που είχαν μετατραπεί σε «αποθήκες μαύρου χρήματος». Πλέον οι αστυνομικοί αναζητούν την… υπόλοιπη διαδρομή των χρημάτων και τον τελικό τους προορισμό. Αν αυτά φυλάσσονταν σε κρύπτες, αν έβγαιναν στη συνέχεια εκτός Ελλάδας με εμβάσματα ή ακόμα και αν κατέληγαν σε κάποιον παράκτιο «φορολογικό παράδεισο».

Ηδη οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι 347.000 που έβγαλε -λίγες μέρες πριν- από τραπεζική θυρίδα η πρεσβυτέρα, που εντοπίστηκαν σε κρύπτη στο σπίτι του ζευγαριού στον Κολωνό, να προήλθαν από τα κουτιά της «Κιβωτού». Οπως επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κανείς δεν ξέρει ποιος έπαιρνε τα ποσά, ποιος τα καταμετρούσε και πού τελικά αυτά κατέληγαν. Στο πλαίσιο των ερευνών που τρέχουν, θα γίνει έλεγχος ακόμα και για τη συχνότητα με την οποία η Σταματία Γεωργαντή, αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. της Κιβωτού, επισκέπτονταν τραπεζικές θυρίδες.

Αδικήματα

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή των εισαγγελικών Αρχών, που έχουν παραγγείλει νέα προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης. Φορολογικά και οικονομικά έγγραφα από τις δομές της ΜΚΟ, στοιχεία από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το πόθεν έσχες των υπόπτων προσώπων, λίστες με τα ακίνητα της «Κιβωτού», καταθέσεις στους λογαριασμούς της οργάνωσης, ακόμα και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας θα έρθουν σε αντιπαραβολή, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπήρχε παράνομος πλουτισμός ή κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως αδίκημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα