Κίτρινη κάρτα της Κομισιόν στην Ελληνική οικονομία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ζορίζουν τα πράγματα για την επόμενη κυβέρνηση μετά τον λογαριασμό που θα έρθει για τις προεκλογικές παροχές του Τσίπρα

Αυστηρή που ξεπερνά τα όρια της… κίτρινης κάρτας είναι η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το αν θα τηρηθούν τα συμφωνημένα της κυβέρνησης με τους θεσμούς ιδιαίτερα με τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα στην έκθεση οι θεσμοί αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το περιουσιολόγιο, τις μεταρρυθμίσεις για την ΔΕΗ.

Για την ρύθμιση των 120 δόσεων στα ταμεία και την εφορία τονίζεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος για απώλειες στις φορολογικές εισπράξεις.

Σε ό,τι αφορά στην «13η σύνταξη» και στη μείωση του ΦΠΑ, οι θεσμοί δεν κρύβουν τη διαφωνία τους καθώς θεωρούν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν ενισχύουν την ανάπτυξη.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Θυμίζουμε ότι χθες οι ελπίδες της κυβέρνησης για κρυφτό από την ΕΛΣΤΑΤ σε ότι έχει να κάνει με τον ρυθμό ανάπτυξης διαψεύστηκαν και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2019 επίδοση που αποτελεί, την χειρότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα