Κοινωνικός Τουρισμός: Εως τις 2 Ιουλίου οι αιτήσεις

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Προθεσμία υποβολής αιτήσεων από σήμερα ως και την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου για να ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έχουν 300.000 δικαιούχοι, που θα πάρουν τις επιταγές φθηνών διακοπών και τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα σε ένα έτος, από την 1η Αυγούστου 2020 ως και 31 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Κατίκου στον Ελεύθερο Τύπο, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ με κωδικούς πρόσβασης είτε μέσω του ΤΑΧΙSnet είτε μέσω του ΟΑΕΔ. Οσοι έχουν κωδικούς του TAXIS θα πρέπει, όταν μπουν στη σελίδα του μητρώου ωφελουμένων του ΟΑΕΔ, να συμπληρώσουν μια ειδική φόρμα με τα στοιχεία τους ώστε να πάρουν κωδικούς από τον ΟΑΕΔ για να κάνουν στη συνέχεια την αίτηση. Αν δεν ταυτοποιηθούν αυτόματα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να επισκεφθούν τα τοπικά γραφεία της περιοχής τους για να πάρουν τους κωδικούς και κλειδάριθμο ώστε να κάνουν αίτηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορούν να κάνουν όλοι αίτηση, αλλά μόνον όσοι είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ και πληρώνουν από τις κρατήσεις τους εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας στον ΟΑΕΔ.

Αιτήσεις για να εγγραφούν στο πρόγραμμα θα κάνουν, επίσης στην ίδια προθεσμία, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που θέλουν να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα, καθώς και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, μια που θα επιδοτηθούν για να μειώσουν τα εισιτήρια όσων δικαιούχων ταξιδέψουν στα νησιά για τις διακοπές τους.

Φέτος, για πρώτη φορά επιδοτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 67% στους ενήλικες, κατά 75% στα παιδιά από 5 ως 10 ετών, ενώ τα εισιτήρια είναι δωρεάν για παιδιά ως 5 ετών και για Ατομα με Αναπηρία.

Επίσης, μειώνεται η ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ. Τέλος, για πρώτη φορά προστίθεται ο Νομός Εβρου στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων που ισχύουν για τα προσφυγικά νησιά, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

– από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Εβρου, ή

– από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνονται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr και μετά ακολουθούν την ηλεκτρονική «διαδρομή» Εργασία και ασφάλιση, Αποζημιώσεις και παροχές, Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού κατά περίπτωση.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι οι οποίοι το 2019:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως περιγράφεται στη δημόσια πρόσκληση.

Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Συνολικά θα χορηγηθούν 300.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000 €.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα