Στην αντιπυρική περίοδο και στις πυρκαγιές που ακόμη αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και στην εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο Green Deal 2024 που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού» και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Οι πυρκαγιές συνεχίζονται. Η αντιπυρική περίοδος έχει τελειώσει αλλά χθες είχαμε στην Ίο, στην Νάξο ,στα Καλάβρυτα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στην Κρήτη. Είναι μερικές από τις 9.000 ενάρξεις που είχαμε φέτος, σε μια αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε το Μάρτη», επισήμανε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο που έχουμε βρεθεί τα τελευταία ίσως 30-35 χρόνια. Με προεκτάσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, τους υδάτινους πόρους και άλλα πολλά. Φοβάμαι ότι λίαν συντόμως θα έχουμε βίαιες μεταναστευτικές ροές στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα ανυπέρβλητη».

Σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ο υπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους 11 μήνες έχουν δημοπρατηθεί έργα 1, 8 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί σύμβαση για μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ. «Η χώρα, δεν είχε μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, από το 2004 και αυτά που είχε το 2004 δεν λειτούργησαν. ‘Αρα μετά από 24 χρόνια θα προμηθευτούμε μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ », επισήμανε και προσέθεσε ότι το ΑΙΓΙΣ αποτελεί ένα ευρύ σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και φορείς, όπως είναι το ΤΕΕ. Παράλληλα τόνισε ότι στο ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνονται και η προμήθεια αισθητήρων, στα δάση, drones, δορυφορικών εικόνων κ.α.

Αναφορικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων είχαν 14% λιγότερα καμένα στρέμματα από το μέσο όρο της εικοσαετίας.

Όσον αφορά την Βορειοανατολική Αττική, όπως είπε ο υπουργός, έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πλάτους 250 μέτρων κατά μήκος της οδού Διονύσου, από τον Διόνυσο έως τα Νταμάρια, στους πρόποδες της Πεντέλης.

 

Σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργείου για τα αντιπλημμυρικά έργα διευκρίνισε ότι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών και να «βγαίνει νωρίς το “112”».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον Κηφισό, εξηγώντας ότι η βόρεια κοίτη του ποταμού είναι αχαρτογράφητη και μη οριοθετημένη. «Στην βόρεια κοίτη στο βόρειο κομμάτι του Κηφισού το οποίο είναι μη οριοθετημένο υπάρχουν 50 με 60 κατοικίες και ένα-δύο εργοστάσια και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθεί», σημείωσε.

Όσον αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες επισήμανε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση για να συζητήσει μαζί τους και προσέθεσε ότι από το 2021 έως και σήμερα, η τρέχουσα κυβέρνηση έχει μονιμοποιήσει τους 1.550 από τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες ενώ τόνισε ότι για όλους τους εποχικούς θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός.