Κερδισμένος από το μπάχαλο στο ΚΙΝΑΛ

από fimotro

Η διάσπαση των Παπανδρεϊκών καθιστούν τον Λοβέρδο σούπερ φαβορί

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ημέρα που κλείνουν 40 χρόνια από την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, θα κριθούν πολλά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ανήμερα της μεγάλης νίκης του πατέρας του, κανένας όμως δεν ξέρει εάν πραγματικά θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία ειδικά μετά το όχι των υποψηφίων που ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω στη μάχη της διαδοχής.

Ο ίδιος ο Παπανδρέου συνεχίζει να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του για το αν θα κατέβει τελικά κι αυτός στον αγώνα της κάλπης, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να δείχνει πως θα κινηθεί στο δρόμο των Λοβέρδου, Γερουλάνου, Ανδρουλάκη, Κεγκέρογλου, Χρηστίδη, Καστανίδη και θα διεκδικήσει τη θέση της απερχόμενης προέδρου της παράταξης, Φώφης Γεννηματά.

Στις μέχρι τώρα επαφές του με τους υποψήφιους, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του και διερευνά καταρχάς ποιος είναι πρόθυμος να «θυσιαστεί» για το καλό της παράταξης, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αποδέκτες στις παραινέσεις του. Πάντως, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δεχθεί πιέσεις από τον παπανδρεϊκό πυρήνα του ΚΙΝΑΛ να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, όμως την συγκεκριμένη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν λέει ξεκάθαρα ότι θα κατέβει υποψήφιος και βάζει μπροστά το μέλλον της παράταξης.

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας την στρατηγική του Κ. Σημίτη στο ιστορικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Α. Τσοχατζόπουλο, ο Α. Λοβέρδος επιμένει στην υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ο Α. Λοβέρδος φαίνεται πως συσπειρώνει μαζί του μια σειρά από στελέχη και ψηφοφόρους οι οποίοι δεν θέλουν το κόμμα να επιστρέψει στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να δουν τον Γ. Παπανδρέου να επιστρέφει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Σε δήλωσή του από το Καρπενήσι, όπου περιοδεύει, ο Α. Λοβέρδος, που είχε χθες σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, έστειλε στην ουσία «μήνυμα» στον κ. Παπανδρέου ότι αποτελεί παρελθόν, καθώς ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος, στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει».

Και συμπλήρωσε: «Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος και όρισα σήμερα εκπρόσωπό μου στα ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα. Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και, αν οι πολίτες με προτιμήσουν, θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Φαίνεται ότι το προβάδισμα που διατηρεί ο Λοβέρδος στον ευρύτερο χώρο των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ίσως διευρυνθεί από την πολυδιάσπαση των Παπανδρεϊκών δυνάμεων. Οι υποψήφιοι που θα είναι απέναντί του έχουν ως κύρια αναφορά τον Παπανδρεϊσμό. Αυτό σημαίνει ότι ο Α. Λοβέρδος παίζει μόνος του στον χώρο του μετριοπαθούς κέντρου. Στον χώρο δηλαδή που θα κρίνει τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Το ρεπορτάζ έχει συνέχεια…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα