Κάτω από 1% ο αντίκτυπος της Ουκρανικής κρίσης στο Ελληνικό ΑΕΠ

από fimotro

Οι εκτιμήσεις της Capital Economics για την Ελλάδα

Στην εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά δεν θα την οδηγήσει σε ύφεση, προχωρά η Capital Economics, τονίζοντας ωστόσο ότι κάθε πρόβλεψη συνοδεύεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Η βρετανική εταιρεία μελετών υποστηρίζει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα πληγεί από τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στο εμπόριο με τη Ρωσία και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξημένες τιμές ενέργειας στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Παρ’ όλα αυτά, ο αντίκτυπος θα μετριαστεί από την πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί και από τις σημαντικές αποταμιεύσεις και γι’ αυτό δεν κινδυνεύει με εκτροχιασμό η ανάκαμψη.

Η Capital Economics προβλέπει ότι η μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία θα κόψει από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πάνω από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αν ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT προκαλέσει το πάγωμα όλων των εξαγωγών προς τη Ρωσία, τότε ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης του 0,7% και ακόμη μεγαλύτερος για τις μικρότερες χώρες. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι η ουκρανική κρίση θα κόψει από το ΑΕΠ περίπου 0,8%, κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι εξαγωγές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν όταν θα αρθούν οι κυρώσεις, όμως δεν αποκλείεται να κρατήσουν μήνες ή και χρόνια, ακόμη και αν ο πόλεμος τερματιστεί σύντομα.

Η CE σημειώνει ότι είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Μόλις 6% από τις εισαγωγές ενδιάμεσων αγαθών της Ευρωζώνης προέρχονται από τη Ρωσία, άρα ο αντίκτυπος δεν θα είναι τεράστιος. Όμως, υπάρχουν «κρυφές» επιπτώσεις, όπως π.χ. η έλλειψη ρωσικού παλλάδιου που χρησιμοποιείται σε καταλύτες, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και άλλα προϊόντα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά.

Ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης

Ο αντίκτυπος της κρίσης στον πληθωρισμό και στην καταναλωτική δαπάνη μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1%. Η CE υπολογίζει ότι η κρίση ενδέχεται να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό κατά 1,5% το 2022. Αν τώρα ο πληθωρισμός οδηγήσει σε ανάλογη μείωση της κατανάλωσης, τότε το ΑΕΠ θα περιοριστεί περαιτέρω κατά 0,8%. Και αν η κρίση κάνει πι9ο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, μπορεί να μειώσουν περισσότερο τις δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα