Κατηγορηματική διάψευση από την Αθήνα της τουρκικής προπαγάνδας για τους S300

από fimotro

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις τουρκικές διαρροές για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300.

Αποδίδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς στην προπαγάνδα της Άγκυρας και την προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ελληνοτουρκικά: Νέα τουρκική πρόκληση: Ισχυρίζονται ότι οι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F16

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τα fake news και το πρωί της Κυριακής (28.08.2022) πηγές του υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πληροφορίες για «νέο επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο».

Όπως μεταδίδουν, το επεισόδιο συνέβη στις 23 Αυγούστου, δυτικά της Ρόδου, στα 10.000 πόδια, όταν S-300 «κλείδωσαν” τουρκικά F-16».

Στα δημοσιεύματα τονίζεται ότι τα τουρκικά μαχητικά ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και κατηγορούν την Ελλάδα για εχθρική στάση και αντισυμβατική συμπεριφορά σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά: Νέο γύρο προκλήσεων ετοιμάζει ο Ερντογάν
Οι προκλήσεις από την πλευρά της Αγκυρας εις βάρος της Αθήνας και δευτερευόντως της Λευκωσίας συνεχίζονται, αλλά σε συντριπτικό βαθμό είναι ρητορικές, εμπρηστικές και εξακολουθούν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μονομερών διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας, αναφέρει ο δρ Αθανάσιος Δρούγος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ασφαλώς, τους τελευταίους μήνες έχει επηρεαστεί η συμπεριφορά της από τη στάση των Αμερικανών στα εξοπλιστικά, την προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις με ορισμένα κράτη με τα οποία είχε πρόβλημα τα τελευταία 3-4 χρόνια σε (Αρμενία, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ισραήλ), την αγωνιώδη επιδίωξη να διατηρήσει ενεργό την πολιτική του… εκκρεμούς μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, καθώς και να συνδράμει στη νέα ευρωατλαντική διεύρυνση με την πλήρη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ομως, απέναντι στη χώρα μας διατηρεί έντονα εθνικιστική γραμμή, συνεπικουρούμενη και από χρονικά-ιστορικά γεγονότα, όπως τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την τραγική και τραυματική για εμάς εμπειρία της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ παράλληλα προσδίδει υπολογίσιμη έμφαση στην ιστορική για τους Σελτζούκους Τούρκους Μάχη του Μαντζικέρτ τον Αύγουστο του 1071, αλλά και συμβάντα στην Κύπρο (π.χ. τα τραγικά και αιματηρά γεγονότα του 1963-1964).

1 Στη φάση που βρισκόμαστε, τον κυρίαρχο λόγο επί σχεδόν όλων των θεμάτων (προκλητικών απέναντί μας αλλά και διεθνών) έχει αναλάβει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Χουλουσί Ακάρ. Είναι συνεχείς οι απειλητικές δηλώσεις του για τα Κατεχόμενα της Κύπρου, τα πλωτά γεωτρύπανα, τις δήθεν ελληνικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας από ελληνικά αεροσκάφη, τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη, τα νατοϊκά ζητήματα, τη διαχείριση-συντονισμό της μεταφοράς των σιτηρών/δημητριακών από τα νοτιοδυτικά λιμάνια της Ουκρανίας προς το νότιο ημισφαίριο της Γης, την τουρκο-ουκρανική αμυντικο-εξοπλιστική συνεργασία με την Ουκρανία, αλλά, πέραν των περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας και εκτασιακών διαφορών μεταξύ χωρικών μας υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου μας, εκφράζει έντονες θέσεις σε θέματα όπως το μεταναστευτικό (αν και ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, ως και σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (που περισσότερο σχετίζεται με το diyanet), παρά με θέματα του στρατιωτικο-διπλωματικού τομέα.

Η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου του Ακάρ -σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην Αγκυρα- σχετίζεται με την αποδοχή του ρόλου του από πολλούς κύκλους, όπως των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κ.ά. Επίσης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο υπουργός Αμυνας με την υποστήριξη του Ερντογάν έχει ισχυροποιήσει τη θέση του μέσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακάρ και ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, είναι από τους «αγαπημένους» του Ερντογάν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα