20 Απριλίου 2024 / 2:22 μμ
20 Απριλίου 2024 / 2:22 μμ

Καθολική χρήση self-tests στην εργασία θέλει η Επιτροπή

από fimotro

Χρήσιμο εργαλείο που λειτούργησε σωστά χαρακτήρισε τα self-tests στην Ελλάδα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». Τόνισε μάλιστα, ότι η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self-tests στους χώρους εργασίας. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια».

Στο ερώτημα, γιατί κάποιος εμβολιασμένος, ενόψει και του Πάσχα δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα». Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωρίο, είπε ότι ένα από τα σενάριο που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self-test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποίησουμε.

«Τα self-tests είναι βασικά εργαλεία αλλά όχι κύρια. Είναι σαν μια πυξίδα. Θα σου δείξει το σημείο, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό» δήλωσε ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις επιπλοκές που προκάλεσε, υπογράμμισε ότι η νόσος Covid είναι νόσος των αγγείων και του αίματος. «Κάνει θρομβώσεις. Όταν εμβολιάζουμε τους ανθρώπους με ένα από τα υλικά του ιού που προκαλεί την πήξη του αίματος, αναμέναμε, το ξέραμε από τον Σεπτέμβριο, ότι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Το πρόβλημα με την AstraZeneca είναι ότι πυροδότησε μια αλλεργία που προκάλεσε επιπλέον θρομβώσεις και μάλιστα επικίνδυνες. Ο κάθε πολίτης να ακολουθεί τις οδηγίες της χώρας του και να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση όσων νόσησαν με κορωνοϊό».

Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη για μαζική παραγωγή εμβολίων, καθώς όπως είπε «δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την πανδημία» ενώ έκανε λόγο και για κίνδυνο νέων μεταλλάξεω. Τέλος, εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο αναμένεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Το σενάριο για το Πάσχα

Για το σχέδιο σε σχέση με το Πάσχα στο χωριό, την ανοσία, το μοντέλο των self-tests και τους εμβολιασμούς μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, δήλωσε πως εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ. «Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει». Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη σημασία τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα