Κάθε Ελβετός θα χρεωθεί 12.500 ευρώ για τη διάσωση της Credit Suisse

από fimotro

Χθες συγκεντρώθηκαν 200 διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη, φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους»!

Στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.500 ευρώ αντιστοιχεί το μερίδιο κάθε Ελβετού πολίτη από το προσφερόμενο από το κράτος ποσό για τη διάσωση της Credit Suisse, όπως υπολογίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χρηματοδοτεί την επιχείρηση διάσωσης της μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας της Ελβετίας δι’ απορροφήσεώς της από τον έτερο πιστωτικό γίγαντα της χώρας, τη UBS, με την παροχή περίπου 109 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Τα κεφάλαια αυτά είναι δυνάμει κρίσιμα για τη σωτηρία, όχι μόνο των καταθετών της Credit Suisse, αλλά ουσιαστικά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της βαριάς βιομηχανίας της ελβετικής οικονομίας.

Ανεβαίνει ο λογαριασμός της τραπεζικής κρίσης
Ετσι, αυτό το bailout των 109,5 δισ. ευρώ θα το επωμιστούν οι περίπου 8,7 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας, άνδρες γυναίκες και παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι στον καθένα αντιστοιχούν πάνω από 12.550 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δεν είναι πάντως σαφές ακόμη κατά πόσο η Credit Suisse θα κάνει χρήση του ποσού αυτού που της διαθέτει η ελβετική κυβέρνηση.

Οπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, μπορεί να υφίσταται κάποια λαϊκή οργή για την κίνηση αυτή της Βέρνης, ωστόσο οι περισσότεροι κατανοούν τη σημασία της και συντάσσονται με τον κυβερνητικό χειρισμό, άρα δεν θεωρείται πιθανό να εκφραστεί έντονα κάποια λαϊκή αντίδραση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα συγκεντρώθηκαν περί τους 200 διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη, φωνάζοντας «επανάσταση» και «φάτε τους πλούσιους», εκτόξευσαν αυγά και διαλύθηκαν ήσυχα, με την αστυνομία απλώς να παρακολουθεί.

Πηγή: Bloomberg, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα