Κατέβασε ρολά σήμερα η εστίαση

από fimotro

Ερήμωσαν πλατείες και δρόμοι σε όλη τη χώρα

Ερήμωσαν σήμερα από νωρίς το πρωί, καφέ και μαγαζιά εστίασης σε όλη την χώρα καθώς οι επαγγελματίες στην εστίαση συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία κατά των νέων μέτρων.

Ο κλάδος της εστίασης απεργεί και εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από πολυσύχναστες πλατείες, όπως αυτή της Νέας Σμύρνης, είναι χαρακτηριστικές, αφού η κίνηση είναι μειωμένη αισθητά.

Μεγάλη συμμετοχή που σύμφωνα με τον κλάδο ξεπέρασε το 80%  στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου εστίασης, καθώς σε πολλές γειτονιές της Αθήνας κατέβασε ρολά σχεδόν το 100% των καφέ και εστιατορίων ενώ δεν θα ανοίξουν ούτε σουβλατζίδικα και take away.

Πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία εστίασης, ενώσεις και συλλόγους από όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι η συμμετοχή στο συμβολικό λουκέτο ξεπέρασε τις προσδοκίες. Στο πλαίσιο αυτό κατέβασαν ρολά σουβλατζίδικα, ακόμη και καφέ που δουλεύουν μόνο με take away. Αλυσίδες όπως η Mikel εξέφρασαν από νωρίς τις προθέσεις τους, αλλά ουσιαστικά οι franchisees των μεγάλων δικτύων είναι που δίνουν ισχυρό παρών στην κινητοποίηση, με ενδεικτικά τα ρολά σε πολλά καταστήματα Coffee Island, την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν ουρά σε φούρνους για καφέ στο χέρι.

Το μεσημέρι επιδόθηκε ψήφισμα στο Μαξίμου από αντιπροσωπεία δευτεροβάθμιων σωματείων και της ΠΟΕΣΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Απεργία στην εστίαση: Ένταση έξω από τη Βουλή

Ένταση μικρής έκτασης σημειώθηκε έξω από τη Βουλή ανάμεσα σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους στην εστίαση που απεργούν σήμερα και τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους επέτρεψαν να περάσουν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας. Εν τέλει η πορεία των απεργών κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα τρίτη ο κλάδος της εστίασης συμμετέχει σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορονοϊού στα καταστήματα τους. Η πλειονότητα των καφέ, των εστιατορίων και των μπαρ στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστά με την εικόνα να παραπέμπει στις ημέρες των lockdown.

Το χρονικό

Καταστήματα εστίασης όπως καφέ, εστιατόρια και μπαρ κλείνουν σήμερα, 16 Νοεμβρίου, συμβολικά, προκειμένου να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη τους. Στην κινητοποίηση συμμετέχει σύσσωμη η κοινότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και αλυσίδες όπως η Mikel.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης δεν είχαν εικόνα μέχρι αργά χθες το βράδυ για το πώς θα αντιδράσει το σύνολο των συνεργατών τους, καθώς μεγάλος αριθμός καταστημάτων λειτουργεί μέσω συνεργατών-franchisees. Επιβεβαιώνονται δε πληροφορίες από τα μεγάλα σήματα της αγοράς που ανέφεραν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να «νεκρώσει» η αγορά.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα ωστόσο όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί η αντίδραση των επαγγελματιών.

Για την κινητοποίηση αναφέρεται ως επιχείρημα η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και οι απώλειες που συνεπάγεται το λουκέτο για πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και για μερικές ώρες. Σημειώνεται επίσης ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) που έχει προκηρύξει την κινητοποίηση, εκπροσωπεί περίπου 120.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ έχει τη στήριξη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της οποίας είναι μέλος.

Αντίθετα, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εκπροσωπεί μεν τα συμφέροντα των μεγαλύτερων σημάτων της αγοράς, ήτοι μερίδιο περίπου 30%, ωστόσο είναι επιχειρηματικός φορέας κι ως εκ τούτου δεν εξουσιοδοτείται να προκηρύσσει ή να προτείνει κινητοποιήσεις.

Οι επαφές των οργανωμένων αλυσίδων

Πάντως πολλά από τα αιτήματα των μεν και των δε είναι κοινά. Μάλιστα χθες η ηγεσία της ΕΠΟΕΣ είχε σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στους οποίους παρουσίασε την κατάσταση στον κλάδο, σε συνδυασμό με προτάσεις. Μεταξύ άλλων φέρεται να ζήτησε κρατική ενίσχυση-παρέμβαση στα ενοίκια μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην αγορά, θέσπιση ενιαίου μειωμένου ΦΠΑ 6%, κατά την πρακτική άλλων χωρών, ώστε οι επιχειρήσεις να βοηθηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων. Στο τραπέζι είναι και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, μέτρο για το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόκειται για πάγιες θέσεις του κλάδου εστίασης, που διεκδικεί επίσης επιδότηση πάγιων δαπανών και διεύρυνση της βάσης δικαιούχων του κλαδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, με ισχύ και το 2022, αντισταθμιστικό μέτρο που η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι μελετάται η παράταση της προθεσμίας προσαρμογής των επιχειρήσεων μέχρι την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Ειδικά οι οργανωμένες εταιρείες εστίασης έχουν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, αλλά παρ’ όλ’ αυτά έχουν ζητήσει το ειδικό τέλος, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1.1.2022 να αναβληθεί ένα χρόνο, κατά την πρακτική Ιταλίας, Πολωνίας και άλλων χωρών. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει αυτή τη δυνατότητα ενώ συνολικά αναμένεται να πάρει θέση στα αιτήματα των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης μέχρι τέλος της εβδομάδας, όπως μεταφέρει στο Euro2day.gr ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της ΕΠΟΕΣ.

Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ, τα αιτήματα συνοψίζονται σε αναπροσαρμογή προστίμων για τους ανεμβολίαστους και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ενεργειακού κόστους, ενοικίου και εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, καθώς και απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, μιλά στο Euro2day για τη σημερινή ημέρα ως μία μάχη για τον κλάδο, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έχει περιέλθει σε δραματική θέση, καθώς διευρύνονται οι απώλειες μετά την πτώση του κύκλου εργασιών κατά 37,2% το 2020. Μετά από ένα καλό τετράμηνο, που ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε mini lockdown, αντιμέτωπος με μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητά του, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, που μιλά για εργαλειοποίηση του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα