150.000 ευρώ κατασχέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα της

από fimotro

Αποκαλυπτική των χρημάτων που εντοπίστηκαν, η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου

Την όλη διαδικασία της έρευνας που οδήγησε στις συλλήψεις της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων δίνει επικαιροποιημένη ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι από την έναρξη της επιχείρησης έχουν διεξαχθεί 20 έρευνες -19 σε οικίες, 1 στο ευρωκοινοβούλιο- και έχει βρεθεί το ποσό των 600.000 ευρώ στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, 150.000 ευρώ στο σπίτι της κ. Καϊλή και μεγάλο ποσό, που δεν διευκρινίζεται επακριβώς, σε βαλίτσα που φέρεται να είχε στην κατοχή του ο πατέρας της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου της ευρωβουλής.

Εισαγγελία Βελγίου: Κατασχέθηκαν 150.000 ευρώ στο σπίτι της Καϊλή και τεράστιο ποσό σε βαλίτσα σε ξενοδοχείο-1
Politico: Εφοδος της βελγικής αστυνομίας σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας Βελγίου

«Αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε μια υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, με επικεφαλής ανακριτή στις Βρυξέλλες, που συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες, νέες έρευνες διεξήχθησαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν «παγώσει» στοιχεία που προέρχονται από τους υπολογιστές δέκα εργαζομένων προκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η κατάσχεση αυτών των στοιχείων.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η επιχείρηση κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα στις Βρυξέλλες που βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα. Τέσσερις από αυτούς, μεταξύ των οποίων και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέθηκαν υπό κράτηση. Οι ύποπτοι αυτοί θα εμφανιστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη.

Οι νομικές διατάξεις για τις έρευνες στα σπίτια των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση έρευνας που διενεργείται από το Βέλγιο σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμόζονται οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που παρέχονται στους Βέλγους βουλευτές. Για τη διεξαγωγή έρευνας σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και την παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο.Όλα αυτά έγιναν σε άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της βουλής. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αυτοφώρου εγκλήματος καθιστά επίσης δυνατή την ενέργεια, και ειδικότερα τη διενέργεια ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα