“Καταρρέω, τι τους φταίει η μικρή;” – Ξέσπασε η Καϊλή μέσα από τη φυλακή

από fimotro

Ζητά να συναντά την μικρή ή να την βλέπει μέσω Skype όσο βρίσκεται με τον παππού της

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν στο Βέλγιο. Οι αρχές δεν της δίνουν το δικαίωμα να συναντήσει την κόρη της, την ώρα που οι συνήγοροί της επιχειρούν να αφεθεί ελεύθερη πριν από από την επόμενη ακρόαση.

Σύμφωνα με το Star, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να συναντά την μικρή κάποιες μέρες μέσα στην φυλακή ή να την βλέπει μέσω Skype όσο βρίσκεται με τον παππού της. Ωστόσο, και τα δυο αιτήματα απορρίφθηκαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Η απάντηση των βέλγικων αρχών φέρεται να έφερε και το ξέσπασμα της Εύας Καϊλή μέσα από το κελί της στις φυλακές του Χάρεν. «Βασανίζομαι. Είναι άδικο αυτό. Δεν αντέχω. Καταρρέω. Τι τους φταίει η μικρή και την κρατάνε μακριά μου» δηλώνει η Εύα Καϊλή

Καθώς οι εξελίξεις αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate συνεχίζουν να «τρέχουν», η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει σήμερα (4/1) μια συνέντευξη με τον εκπρόσωπο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ρικάρντο Νούρι, ο οποίος υπερασπίστηκε το «αναφαίρετο», όπως αποκάλεσε, δικαίωμα των προφυλακισμένων Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι να έχουν κοντά τους το παιδί τους.

“Προφανής λύση ο κατ’ οίκον περιορισμός”

«Στην υπόθεση της φυλάκισης στο Βέλγιο των Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή διακυβεύεται η απαράβατη αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου, της σχεδόν δίχρονης κόρης τους» τονίζει ο Νούρι.

«Πρόκειται για μια αρχή που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε το 1989 και από το Βέλγιο. Το γεγονός ότι το παιδί πρέπει να παραμείνει με έναν τουλάχιστον από τους δύο γονείς είναι αδιαμφισβήτητο, η κοινή λογική το υποδεικνύει, ακόμη και πριν από το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος επικαλείται την Ιταλική «καλύτερη νομοθετική κατάσταση από το Βέλγιο, διότι επιτρέπει στους ανηλίκους να μην χάνουν την επαφή τους, ιδίως με τη μητέρα τους». Εάν η μητέρα «βρίσκεται στη φυλακή, τα ανήλικα μπορούν να μείνουν με τη μητέρα», εξηγεί.

Όμως «λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε περίπτωση ύπαρξης περιβάλλοντος ασυμβίβαστου με την υγεία του παιδιού, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα», όπου «η πιο προφανής λύση είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός».

“Κάτι δεν πάει καλά” αν η έρευνα παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού

Ο Νούρι διασαφηνίζει πως «δεν είναι ότι η Αμνηστία θα πρέπει να υποδείξει στη Βελγική δικαιοσύνη ποιο μέτρο να λάβει». “Η πρόσκληση είναι να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον του παιδιού έναντι ακόμη και οποιασδήποτε βλάβης που μπορεί να προκληθεί στην έρευνα, εάν ληφθεί άλλο μέτρο εκτός από τη φυλάκιση», δηλώνει, υπογραμμίζοντας ότι η όλη κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε «παράδοξο».

«Εάν η εν λόγω έρευνα, μεταξύ χιλίων θετικών πτυχών, καταλήξει σε μια κατάσταση παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων ενός ευάλωτου υποκειμένου που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τότε κάτι δεν πάει καλά» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου.

“Να μην γίνει το Βέλγιο Λευκορωσία”

«Το Βέλγιο δεν είναι μια χώρα όπως η Λευκορωσία, όπου οι ανήλικοι χρησιμοποιούνται με την αφαίρεση της γονικής εξουσίας των γονέων τους επειδή είναι αντιφρονούντες. Πρόκειται για έρευνα για διαφθορά, σε κράτος μέλος της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νούρι.

«Δεν θέλω να φανταστώ ότι ένα δίχρονο παιδί χρησιμοποιείται ως μέσον πίεσης, διότι σε αυτή την περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι είμαστε πιο κοντά στη Λευκορωσία», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα