Καταρρέει η τουρκική λίρα εν μέσω φόβων για βαριά κορωνο-ύφεση – Στα σχοινιά ο Ερντογάν

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Φόβοι για ύφεση λόγω κορωνοϊού στην Τουρκία. Βυθίζεται η ισοτιμία της λίρας τόσο με το δολάριο, όσο και με το ευρώ.

Μαζικό κύμα φυγής από την τουρκική λίρα βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη καθώς οι πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια, μετά από ημέρες μάταιης προσπάθειας της κυβέρνησης Ερντογάν να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας στο 7 προς 1 (επτά λίρες για ένα δολάριο).

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στο 7,1615, από το επίπεδο του 7,065 που βρισκόταν εχθές, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 7,24 και καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Promote health. Save lives. Serve the vulnerable. Visit who.int
Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ – λίρας διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ = 7.71 λίρες, σπάζοντας επίσης ρεκόρ και με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

H ώρα που εκδηλώθηκε το νέο κύμα πωλήσεων υπονοεί ότι προήλθε από το εσωτερικό της Τουρκίας. Η διάσπαση – και μάλιστα με φόρα – του ορίου του 7 όμως φαίνεται πως έχει πυροδοτήσει ανασφάλεια στους πολίτες και έχει ξυπνήσει μνήμες καταστροφής για το νόμισμα τους, καθώς φαίνεται πως σπεύδουν να το ξεφορτωθούν με μεγαλύτερη ένταση από ότι στο παρελθόν, κινητοποιώντας ένα φαύλο κύκλο για την τουρκική οικονομία και τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα μέτρα από την τραπεζική ρυθμιστική αρχή
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις συναλλαγές σε τουρκική λίρα μεταξύ των τουρκικών τραπεζών και των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο 0,5%, από 1% προηγουμένως, των υποχρεωτικών αποθεμάτων των τουρκικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή είχε μειώσει το όριο στις συναλλαγές στο 1% από 10% τον προηγούμενο μήνα, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της οικονομίας εν μέσω της επιβράδυνση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας, που οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση του εμπορίου, του τουρισμού και των δαπανών, ωθώντας την τουρκική οικονομία σε ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Η τελευταία ύφεση στη χώρα προκλήθηκε από τη νομισματική κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, που έστειλε τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα