Καταρρέει η τουρκική οικονομία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Σοκ και μεγάλος φόβος επικρατούν στην Τουρκία, στον απόηχο του μίνι κραχ τη Δευτέρα του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, εξελίξεις που συνδέονται με την καρατόμηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του μέχρι πρότινος διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Νατζί Αγκμπάλ.

Υπενθυμίζεται πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έφτασε το 9,5 % ενώ το χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση της τάξης του 9,5% και διέκοψε δύο φορές μέσα στη μέρα τις συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 500 μονάδες βάσης (5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19,06%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφορά το δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης στο 7,41%. Το πενταετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας) κατέγραψε άνοδο – ρεκόρ στις 472 μονάδες βάσης.

Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα την ίδια ώρα υιοθετούν μια περισσότερο παθητική στάση εμμένοντας σε απλές διαβεβαιώσεις πως οι μακροοικονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν.

Η τοπίο για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία είναι μάλλον θολό, με κανέναν να μην είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν η «κατιούσα» στην οικονομία θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση ασφαλές είναι να λεχθεί πως ο βαθμός της υποτίμησης αλλά και το ύψος των επιτοκίων καθιστά δύσκολες τις επόμενες ώρες για τον τουρκικό λαό.

Φόβοι για ήπια capital controls

Με δεδομένη αυτή την νομισματική κρίση και τη «βουτιά» της τουρκικής λίρας, οικονομικοί αναλυτές που είχαν προειδοποιήσει για την αντίδραση των αγορών μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν, εκφράζουν, πλέον, φόβους για επιβολή ήπιων capital controls στη χώρα. «Τα αποθέματα της χώρας είναι ήδη χαμηλά και μπορεί να βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αναγκαστεί να επιβάλει capital controls, αν η διαρροή κεφαλαίων- εγχώριων ή ξένων- γίνει ένα ολοένα πιο έντονο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στιν Γιάκομπσεν, της Saxo.

Ο Νατζί Αγκμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και στο οποίο δεν δίνεται κάποια επίσημη εξήγηση. Ωστόσο η αποπομπή του έγινε δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ένα μέτρο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που χαιρέτισαν οι αγορές. Ο ίδιος βρισκόταν στη θέση αυτή μόλις 5 μήνες.

Ο Αγκμπάλ αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτζίογλου, οικονομολόγο και πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ένας διορισμός που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και θέτει εν αμφιβόλω την μελλοντική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα