Καταρρέει η τουρκική λίρα: Σε χαμηλό 5 μηνών

από Philippos

O κατήφορος της τουρκικής λίρας δεν έχει τέλος αφού το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε σε χαμηλό 5 μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας παραμένει πολύ χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ρυθμό ρεκόρ 20ετίας.

Η λίρα υποχώρησε έως και 0,7% στα 16,0477 ανά δολάριο την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου έτους. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 70% τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα επιτόκια της τάξεως του 14%.

Η λίρα είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 10 ανά δολάριο στα μέσα Νοεμβρίου και έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,3633 στις 20 Δεκεμβρίου.

Το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους ασκεί επίσης πίεση στο νόμισμα και εξαντλεί τα αποθέματα ξένων νομισμάτων της χώρας.

Τα τουρκικά αποθεματικά έχασαν 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μία εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεδριάζει την Πέμπτη και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 14%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα