Καταρρέει η τουρκική λίρα παρά τις ανακοινώσεις Ερντογάν

από fimotro

«Μετά βαΐων και κλάδων» ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη κοιτάσματος 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο έως τώρα για τη χώρα. Όμως η ανακοίνωση για την ανακάλυψη φυσικού αερίου δεν οδήγησε σε άνοδο της τουρκικής λίρας παρά την πολυδιαφημισμένη «έκπληξη» που είχε προαναγγείλει προ ημερών.

Με το πέρας των ανακοινώσεων η τουρκική λίρα συνέχισε την κάτω βόλτα που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Μετά την σταδιακή αύξηση που παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι η τουρκική λίρα, ξαναπαίρνει την κάτω βόλτα πιθανότατα σηματοδοτώντας νέα πορεία πτώσης του τουρκικού νομίσματος.

Σύμφωνα με το economytoday.sigmalive.com η τουρκική λίρα φαίνεται να χάνει έναντι του δολαρίου κατά 0,4%, ενώ την ώρα των ανακοινώσεων σημείωσε κατακόρυφη πτώση.

Επενδυτές ερμηνεύουν την πτώση του νομίσματος στην απογοήτευση που υπήρξε λόγω του μικρού όγκου φυσικού αερίου που ανακοίνωσε στην διάσκεψη τύπου ο Ερντογάν κάτι εντελώς αντίθετο από την μεγαλειώδη προβολή που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα για λόγους εντυπωσιασμού.

Από την Τετάρτη που είχε διαρρεύσει σε δημοσίευμα του Bloomberg η ανακάλυψη του κοιτάσματος, οι φήμες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο σήμερα για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έφτασε στο σημείο να ενισχύεται έναντι του δολαρίου μέχρι και 1,5% το μεσημέρι μετά και την γενική σημερινή άνοδο του τουρκικού νομίσματος κατά 1,4%.

Η τουρκική λίρα έχει ήδη χάσει από την ώρα των ανακοινώσεων τα κέρδη που σημείωσε τις τελευταίες μέρες εν αναμονή των «καλών νέων» Ερντογάν οδεύοντας ξανά προς νέο ιστορικό χαμηλό.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει σταθεροποίησή της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων σήμερα και με την έναρξη των συναλλαγών την Δευτέρα.

Μέχρι το πρωί, σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα παρέμενε κάτω κατά 3,9% αυτόν τον μήνα, καθιστώντας την τουρκική λίρα το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα υπόλοιπα αναδυόμενα νομίσματα μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα