Tροµάζουν» τις Αρχές οι απανωτές καταγγελίες γυναικών και παιδιών πως έχουν πέσει θύµατα ενδοοικογενειακής βίας, µε τις κλήσεις στο «100» να διαδέχονται η µια την άλλη.
Κάθε µία ώρα 6 θύµατα καλούν τις Αρχές για να καταγγείλουν τον νταή σύντροφο ή σύζυγο ή πατέρα, αριθµός εξωπραγµατικός για τα ελληνικά δεδοµένα.
Η δολοφονία της άτυχης Κυριακής Γρίβα, αλλά και οι αλλαγές που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις των λανθασµένων ενεργειών που έκαναν οι αστυνοµικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση της 28χρονης έδωσαν δύναµη στα θύµατα να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους.
Ενδοοικογενειακή βία: “Καταιγίδα” από καταγγελίες – Οι ελλείψεις στην ΕΛΑΣ
Είναι χαρακτηριστικό πως µέσα σε µόλις 9 ηµέρες έγιναν 850 καταγγελίες σε ολόκληρη τη χώρα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, µε αποτέλεσµα να συλληφθούν συνολικά 617 άτοµα. Αριθµοί ρεκόρ, που δεν έχουν κανένα προηγούµενο στα ελληνικά αστυνοµικά χρονικά.
Οι δικογραφίες που σχηµατίστηκαν το 2020 για το αδίκηµα της ενδοοικογενειακής βίας ήταν µόλις 5.400, ενώ το 2023 σχηµατίστηκαν 11.500. Φέτος, ο αριθµός αναµένεται να εκτιναχθεί.
Σύµφωνα µε τα ίδια στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., µέσα σε µόνο µία βάρδια το τηλεφωνικό κέντρο του «100» δέχεται έως και 10.000 κλήσεις για διάφορα περιστατικά, µε την Αµεση ∆ράση πάντως να… αιµορραγεί, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και η ανταπόκριση στα περιστατικά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.
Συγκεκριµένα, 550 αστυνοµικοί της Αµεσης ∆ράσης είναι αποσπασµένοι: πρόκειται για µια µείωση κατά 40%. Ως προς τις καθηµερινές βάρδιες, αυτές είναι χωρισµένες σε πρωινές, απογευµατινές και βραδινές και κάθε µια θα έπρεπε βάσει σχεδίου να έχει στον δρόµο 50 περιπολικά. Αντ’ αυτού, η πρωινή βάρδια διαθέτει 26 περιπολικά, η απογευµατινή επίσης 26, ενώ η νυχτερινή βάρδια βγάζει έως και 30 περιπολικά στον δρόµο.