Οι πολίτες τρέχουν για ραντεβού υπό τον φόβο της πανδημίας

Η εκτίναξη των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει τα δεδομένα των εμβολιασμών. Τα τελευταία δείχνουν ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, με φόντο την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, των νοσηλειών και των θανάτων, αλλά και τις εκκλήσεις για τρίτη δόση εμβολίου. Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, η αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση αλλά και την αναμνηστική έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 200%.

Αποτυπώνοντας το κλίμα των ημερών, ο Μ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή τη στιγμή, να διατηρηθούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό προσθέτοντας πως στην άνοδο αυτή συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. «Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός», είπε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αν και -όπως είπε- στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

Όσον αφορά την τρίτη δόση ο Μ. Θεμιστοκλέους είπε πως πρέπει να την κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Σχετικά με την διαδικασία, είπε πως μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα