Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καταρρέει η τουρκική λίρα

από fimotro

Συνεχίζει για τρίτη ημέρα αυτή την εβδομάδα η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, καθώς διατηρείται η ανησυχία πως η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ χαλαρή ώστε να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, η τουρκική λίρα διολίσθησε 1,1% στις 8,5981 λίρες ανά δολάριο, με την πτώση να οφείλεται και στις τουρκικές επιχειρήσεις που αγοράζουν δολάρια για να μπορέσουν να αποπληρώσουν μεγάλα χρέη σε ξένο νόμισμα, όπως ανέφεραν δύο παράγοντες της αγοράς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο στο 19% και κατά τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα, αναφέροντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει κορυφωθεί.

Tους τελευταίους τρεις μήνες, το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και έχει χάσει πάνω από το 13% της αξίας του, καταγράφοντας έτσι τις μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές.

Η υποτίμηση του νομίσματος, ωστόσο, απειλεί να εκτοξεύσει τις τιμές.

«Η λίρα βρίσκεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα», επισήμανε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg ο Xένρικ Γκάλμπεργκ, αναλυτής μακροοικονομικών στην Coex Partners.

«Πρόκειται για μια αντανάκλαση της νομισματική πολιτικής, η οποία δεν είναι αρκετά περιοριστική ώστε να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα