Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία: Άγγιξε το 78,6%

από fimotro

Νέο σοκ προκαλεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς αυτός εκτοξεύτηκε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 4,95% – ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών, αλλά πολύ πάνω από το προηγούμενο 2,98%. Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 73,5% τον Μάιο.

Οι τομείς που οδήγησαν στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν οι μεταφορές με άνοδο 123,37%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με 93,93% και τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός με 81,14%.

Ωστόσο, μια ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων εκτιμά ότι το ποσοστό φτάνει στο 175,55%.

Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αυτός, ο οποίος είναι ακόμη πιο υψηλός στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα αύξηση 25% του κατώτατου μισθού -έπειτα από αυτή κατά 50% που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου- κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί κι άλλο η άνοδος των τιμών καταναλωτή εντός των προσεχών μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα