Πιθανό σήμερα νέο μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες

Σε «επιφυλακή» βρίσκεται η χώρα λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με τον κίνδυνο να έχει χτυπήσει καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να σκέφτεται σοβαρά να απευθήυνει νέο διάγγελμα σήμερα προς τον Ελληνικό λαό.

Με 865 νέες διαγνώσεις την Τετάρτη, οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και τους καλούν να τηρούν απαρέγκλιτα τα προφυλακτικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Ήδη, τα κρούσματα κατανέμονται πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το μεγαλύτερο φορτίο να εντοπίζεται σε περιοχές του βόρειου τμήματός της, στις οποίες από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα.

Με το ρυθμό αύξησης των τελευταίων ημερών, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει τετραψήφιος, απειλώντας ολοένα και περισσότερο τα όρια και τις δυνατότητες του μηχανισμού που ελέγχει την επιδημία. Όπως άλλωστε σε όλες τις χώρες, εργαλεία όπως τα τεστ, η ιχνηλάτιση, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας αλλά και το σύστημα Υγείας, δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες, με τις πιθανότητες να εξαντληθούν να αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Επιστήμονες και πολιτεία δίνουν έμφαση στη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία δεν επιτρέπει εφησυχασμό και ανεύθυνες συμπεριφορές, που μπορούν να θέσουν την επιδημία εκτός ελέγχου.

Η αιφνιδιαστική ανατροπή της κατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα των Σερρών, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε δύο επίπεδα στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και πέρασε από το «πράσινο» στο «πορτοκαλί», επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο αυτό που οι ειδικοί από την αρχή της επιδημίας επισημαίνουν: ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα όταν δεν τηρούνται τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα και μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα από τη μία μέρα στην άλλη.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Χρυσάφης, οι Σέρρες ήταν η μοναδική περιφερειακή ενότητα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα όπου δεν είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό την κατέστησε έναν πόλο έλξης για τους γύρω πληθυσμούς, με αποτέλεσμα το τελευταίο 15θήμερο να μετακινούνται τους προς την περιοχή, προκειμένου να διασκεδάσουν. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, λόγω της μέχρι πρότινος καλής επιδημιολογικής εικόνα της, συντέλεσαν στην επιθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον κ. Χρυσάφη , τις τελευταίες 4 ημέρες καταγράφηκαν τόσα κρούσματα στην περιοχή, όσα από την αρχή της πανδημίας.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που μετέβησαν εκεί πραγματοποίησαν συνολικά 271 ελέγχους με δωρεάν rapid τεστ στην πόλη των Σερρών, μέσω των οποίων εντοπίστηκαν τριάντα δύο (32) θετικά δείγματα που αφορούν σε Έλληνες (21 άνδρες και 11 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 34 έτη. Σημειώνεται ότι τα κλιμάκια θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι και την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στην ΕΤ1 ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η μη επιβολή οριζόντιων μέτρων δημιουργεί προβλήματα σε περιοχές που δε χρειάζεται να λάβουν μέρα, εξαιτίας της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών από περιοχή σε περιοχή.

«Όταν επιβάλεις μέτρα σε μία περιοχή, αλλά αφήνεις ελεύθερη τη μετακίνηση των πολιτών μεταξύ των περιοχών είναι δώρον άδωρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι είναι πολύ εύκολο να περάσει μία περιοχή από το πράσινο στο κόκκινο και να σημειωθούν θάνατοι επειδή κάποιο θέλουν να διασκεδάσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσα κρούσματα και να υπάρχουν σε μία κοινότητα, εάν τηρούνται τα μέτρα, όπως χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων, υγιεινή των χεριών και αερισμός των εσωτερικών χώρων, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μεταδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι η τήρηση των μέτρων αποτελεί πλέον μονόδρομο, εάν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε οριζόντιους περιορισμούς ή να έρθουμε αντιμέτωποι με εικόνες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα