25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Καλού – Κοκκοτίνη οι δυο ισχυρές γυναίκες της Δικαιοσύνης

από fimotro

Άγνωστο αν θα υπογράψει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εβαλαν εισαγγελέα του Αρειου Πάγου τη δικαστίνα που δίκασε την άδεια Κουφοντίνα

Σε πολύ βαρύ κλίμα λίγω της βαριάς ήττας στις ευρωεκλογές αλλά και για αυτά που έρχονται στις εθνικές εκλογές, συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Στην εισήγησή του σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της βαριές πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζοντας ότι «ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αντισυνταγματικές πρακτικές , ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για περίπου 4 ώρες, και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επελέγη για τη νευραλγική θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Β. Πέππα που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οι συγκεκριμένες επιλογές ικανών ανώτατων δικαστικών, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις έντονες αντιδράσεις – οι ανώτατοι δικαστικοί άλλωστε δεν ευθύνονται για τις κυβερνητικές πρακτικές- για την αντισυνταγματικότητα των διαδικασιών ενώ έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να προβεί σε καμία κίνηση πριν την 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ενώ μετά την 1η Ιουλίου και ως την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα κινηθεί τηρώντας τη συνταγματική τάξη.

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα