Καλιφόρνια: Στους 18 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

από fimotro

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού από το βράδυ της Πέμπτης έχουν πέσει πάνω από 18 εκατοστά βροχής.

Οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σαρωτικές πλημμύρες, ποτάμια υπερχείλισαν και λασποχείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Ήδη η Πολιτεία θρηνεί 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο αγοράκι που γλίστρησε μέσα από τα χέρια της μητέρας του όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Οι νέες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση των πλημμυρών που ήδη είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σε 55 χιλιάδες νοικοκυριά εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Το έδαφος δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τον όγκο του νερού, έχουν ξεριζωθεί δέντρα και έχουν κοπεί μεγάλες οδικές αρτηρίες, με τα νερά πολλές φορές να παρασέρνουν οχήματα.

«Η επιχειρησιακή προτεραιότητα για την κατάσταση είναι να διασφαλίσουμε ότι το νερό παραμένει στις όχθες του. Έτσι, αξιολογούμε τη δομή του φράγματος, αξιολογούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την πλημμύρα» δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής.

Οι μετεωρολόγοι μιλούν για το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης τα τελευταία 150 χρόνια ενώ μιλούν για νέες καταιγίδες που θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν τη σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων και της κλιματικής αλλαγής όμως ισχυρίζονται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα