20 Απριλίου 2024 / 12:56 πμ
20 Απριλίου 2024 / 12:56 πμ

Και στα φιλο-ΣΥΡΙΖΑϊκά γκάλοπ η ΝΔ προηγείται με 14%!

από fimotro

Σαρωτική κυριαρχία και του Μητσοτάκη απέναντι στον Τσίπρα παρά τις δυσκολίες της πανδημίας (κάρτες)

Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που δείχνουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται για την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας έρχονται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση εταιρείας που προεκλογικά συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Kάπα Research του γνωστού για τις πολιτικές σχέσεις με την Κοιυμουνδούρου Αλέξη Ρουτζούνη, το επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύεται στη διαχείριση του δεύτερου κύματος/lockdown, δεν έχει συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό το πολιτικό «μαξιλάρι» κουμπώνει με το οικονομικό «μαξιλάρι» των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και προσφέρει στον πρωθυπουργό πολιτική νηνεμία και ευχέρεια κινήσεων στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 37,4%, εμφανίζοντας μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιούνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στο 23,4%, ενισχυμένος κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιούνιο. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το Μέρα25 με 2,8%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 65% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 20%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25% και «κανένας από τους δυο» με 29%.

Εξι στους 10 πολίτες δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μάλλον όχι λέει το 15%.

Τα κριτήρια για το πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες αν είχαμε σήμερα εκλογές είναι: Οικονομία με ποσοστό 40%, πανδημία και άλλα θέματα υγείας με 30%, εθνικά θέματα με 26%, ασφαλιστικό, εργασιακά, συντάξεις με 25% και Παιδεία με 16%.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση,  θετική ή μάλλον θετική άποψη έχει το 48% και η αρνητική το 48%. Αρνητικά κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση το 64% ενώ σε μια υποθετική ερώτηση πώς θα διαχειριζόνταν την κρίση η αξιωματική αντιπολίτευση το 44% λέει χειρότερα ή μάλλον χειρότερα και το 30% σίγουρα ή μάλλον καλύτερα.

Το 57% ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, το 37% τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ και το 36% στήριξη των αδύναμων.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός πως οι ερωτώμενοι προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες για την μη τήρηση των μέτρων που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με το 77% να ρίχνει τις ευθύνες στον συνωστισμό στα ΜΜΜ,  το 72% να καταλογίζει τις ευθύνες στις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας και το 70% το άνοιγμα του τουρισμού. Αντίθετα μόλις το 37% θεωρεί πως ευθύνονται παράγοντας που αφορούν την μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Πάντως, πλέον εννέα στους 10 δηλώνουν πως  τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά (88%) σημειώνοντας αύξηση  16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο, ενώ αυξάνεται και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αυτών (στο 51% με άνοδο 12 μονάδων από τον Σεπτέμβριο).

Το 60% εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενώ το 38% που λέει ότι τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου. Στο 46% είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης στον Νίκο Χαρδαλιά ενώ το 53% τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου.

Οι μισοί Έλληνες (51%) υποστηρίζουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους από την πανδημία , το 40% τονίζει ότι θα έχει υποστεί ζημιά η οποία μάλλον θα αποκατασταθεί όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ 22% λέει ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Το 63% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη αλλά θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη από το 2021.

Το 43% λέει πως μπορεί να συνεχίσει να ζει σε καραντίνα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα ενώ ένας στους τέσσερις (25%) δεν αντέχει άλλο.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, μειώνονται κατά 10 μονάδες – στο 25% – οι «αρνητές» του εμβολιασμού, με το 75% των πολιτών να δηλώνει σήμερα πως προτίθεται – έστω και υπό προϋποθέσεις – να κάνει το εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα