Και οι παιδίατροι θα εμβολιάζουν παιδιά

από fimotro

Άναψε το “πράσινο” φως σήμερα ο πρωθυπουργός

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων και από τους παιδιάτρους.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να ενταχθούν και οι ιδιώτες παιδίατροι στην επιχείρηση «Ελευθέρια». Λόγω εμπιστοσύνης των γονέων στον παιδίατρο τους θεωρείται ότι θα έχουν σημαντικό ρόλο στο να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία» επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων με τη συμβολή των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας είχε τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και αρκετό καιρό, όταν δόθηκε το «πράσινο φως» για τη θωράκιση των παιδιών άνω των 12 χρόνων έναντι του κορωνοϊού.

Γιατί συστήνεται το εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως «ανάμεσα στους προβληματισμούς επιλέγω έναν που είναι αρκετά συχνός, μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι», είπε στη συνέχεια, και παρέθεσε τους βασικότερους λόγους:

-Πρώτον για την ατομική τους προστασία και τη σωματική, ιδιαίτερα αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, αλλά και την ψυχική.
-Δεύτερον, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
-Τρίτον, μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα της κοινότητας

Τέλος, η πιθανότητα της μείωσης πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

«Καθοριστικό ρόλο για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη έχουν οι ίδιοι οι γονείς, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός και ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι που εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους», σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τα στοιχεία των εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

-Για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
-Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.
-Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα