Καύσωνας διαρκείας έρχεται στην Ελλάδα

από fimotro

10ήμερη ζέστη με 43 βαθμούς κελσίου

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι θερμές αέριες μάζες έρχονται στην Ελλάδα από τη Βόρειο Αφρική και ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο», ιδιαίτερα από την ερχόμενη Πέμπτη έως και τις 3 Αυγούστου.

Ο χάρτης της ζέστης

Στο έκτακτο δελτίου καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ αναφέρει ότι σήμερα υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν στη δυτική Στερεά, στο εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου), ενώ στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

Η κατάσταση θα δυσκολέψει τους πολίτες, καθώς αύριο η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική

Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου), στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Πέμπτη στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως 41 με
42 βαθμούς Κελσίου, στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς
Κελσίου, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου).

Το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί ενισχυμένο από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη (3 Αυγούστου), όπου η
θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φθάσει περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλή θα παραμείνει και
κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες, όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου.

Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος σχολίασε ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Προφανώς δεν είναι φυσιολογικό» σχολίασε, κρούοντας «καμπανάκι» αναφορικά με τα φαινόμενα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα.

«Είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν από τα κλιματολογικά μοντέλα εδώ και 10 χρόνια, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα , για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021. «Κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό», επισήμανε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα