Καύσιμα: Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις για τη μείωση των τιμών

από fimotro

Όλα τα σενάρια για επιδότηση στη βενζίνη

Σε αναζήτηση μέτρων που θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στα καύσιμα, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι τιμές της βενζίνης που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελέιο πονοκέφαλο.Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες η τιμή αγγίζει ακόμη και τα 2,40 ευρώ, προκαλώντας «ζημιά» και στον τουριστικό κλάδο πέραν από τις τσέπες των καταναλωτών.

Όπως είπε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», «το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει».

Ειδικά για τα νησιά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση βρίσκεται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ στα πολύ μικρά νησιά ενώ εξετάζεται επίσης και η χορήγηση fuel pass.

Όπως ανέφερε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νοικοκυριών βραχυπρόθεσμα.

«Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα η πρόταση να εφαρμοστεί το μοντέλο ντίζελ και στη βενζίνη, όπου η επιδότηση της τιμής (μείωση κατά 15 λεπτά) φαίνεται απευθείας στην αντλία, κερδίζει έδαφος ενώ αντίθετα απορρίπτεται η πρόταση για οριζόντια μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ στα καύσιμα, κάτι που όπως προαναφέραμε συζητείται μόνο για τα πολύ μικρά νησιά.

Ξεπέρασε στα 117 δολάρια το brent
Την ίδια ώρα η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνέχισε και χθες για 6η συνεχή ημέρα την άνοδο υπερβαίνοντας αυτή την φορά τα 117 δολάρια το βαρέλι για το Brent και βάζοντας πλώρη για τα 120 δολάρια.

Χθες (26.05.2022) συνεχίστηκε η πτώση και μάλιστα σημαντική, αυτή την φορά για το diesel κίνησης. Σε κάποια μάλιστα πρατήρια μάλιστα η τιμή έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και πλησιάζει το 1,7 ευρώ. Στην περιφέρεια η τάση αυτή δεν έχει φανεί ακόμη σε ευρεία κλίμακα.

Επίσης χθες φάνηκαν και κάποιες νέες μειώσεις, ξανά μικρές στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά δεν μεταβάλλουν ουσιαστικά την μεγάλη εικόνα.

Το εντυπωσιακό ίσως στοιχείο από την χθεσινή ημέρα, είναι τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών. Σύμφωνα με αυτά στις 20 Μαΐου η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη ήταν της τάξεως του 1,0245 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,95 ευρώ το λίτρο μία εβδομάδα νωρίτερα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

Η εικόνα αυτή δεν ισχύει με το diesel, αφού αντίστοιχα η τιμή στις 20 Μαΐου ήταν οριακά χαμηλότερη από την τιμή διυλιστηρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα. Και συγκεκριμένα στο 0,8989 ευρώ από 0,90 ευρώ.

Στον αντίποδα όλων το Brent σημείωσε αύξηση 3,14% και έκλεισε 117,61 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας το μίνι ράλι που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Βασικοί παράγοντες, η αδυναμία της ΕΕ να έχει κοινή στάση για το ρώσικο πετρέλαιο, οι ενδείξεις για μειωμένη προσφορά, το άνοιγμα της αγοράς στην Κίνα με την άρση των περιορισμών στην Σαγκάη και η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα σκηνικό, που μόνο αισιοδοξία δεν φέρνει για την πορεία των τιμών.Αντθέτως δημιουργούν συνθήκες για νέα ανοδική πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα