24 Απριλίου 2024 / 2:18 πμ
24 Απριλίου 2024 / 2:18 πμ

Καμπανάκι για την αύξηση κρουσμάτων

από fimotro

Γιατί τα στατιστικά ανησυχούν τους επιστήμονες

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα καθώς μετά από έναν σχεδόν μήνα τριψήφιων περιστατικών, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.001 μολύνσεις στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 8 Ιουνίου. Έκτοτε, ο αριθμός ήταν τριψήφιος, σήμερα ωστόσο ανακοινώθηκαν 1.001 κρούσματα, 177 διασωληνωμένοι και 9 θάνατοι.

Από τις 1.001 νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν, οι 596 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Στο Ρέθυμνο που το τελευταίο διάστημα δίνει όλο και περισσότερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν 45, στα Ιωάννινα 46, στη Μαγνησία 30, στη Λάρισα 27, στην και στο Ηράκλειο από 26, και στη Θεσσαλονίκη 22.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, το Σάββατο 19 Ιουνίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 301 και το ποσοστό θετικότητας σε 0,97%. Το επόμενο Σάββατο στις 26 Ιουνίου ανακοινώθηκαν 375 κρούσματα, μία αύξηση, 24,6% ενώ η θετικότητα ανήλθε σε 1,01%. Σήμερα με τα 1,001 κρούσματα η αύξηση υπολογίζεται στο 167% με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 2,03%.

Οι επιστήμονες προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, καθώς αναμένουν τη συνολική εικόνα που θα υπάρχει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην παρούσα φάση δεν εμπνέει μεν ανησυχία, ωστόσο χρήζει επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι τα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες» περιοχές, όπως η Κρήτη, που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Αν και το σύστημα υγείας διαθέτει άνεση, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές, που δεν είναι τόσο σημαντική, ενώ όπως ανέφερε «ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους». «Η ολική εικόνα είναι καλή, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση» είπε, μην αποκλείοντας μέτρα εφόσον υπάρξει επιδείνωση. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε ένα όχι τόσο ικανοποιητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η αύξηση οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως την αυξημένη κινητικότητα και τον περιορισμό της χρήσης μάσκας. Πλέον, οι επιστήμονες αναμένουν τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση.

«Η μετάλλαξη Δέλτα πιθανώς θα ανεβάσει και τις ανάγκες εμβολιασμού»

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται αργότερα να ανεβάσει τις ανάγκες εμβολιασμού από το 70%, που είναι σήμερα. «Η ύφεση είναι πρόβλημα», παραδέχθηκε αναφερόμενος στην επιβράδυνση των ρυθμών εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος.

Η μετάλλαξη Δέλτα, αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι η επικρατέστερη, δείχνει ότι έχει έντονη δυναμική.

«Όχι στα ποσοστά, αλλά στη δυναμική που έχει το στέλεχος για να εξαπλωθεί, τόνισε. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Κρήτη, κάτι που μπορεί να γίνει σε άλλο νησί ή και στην Αττική. «Εν δυνάμει θα αυξηθεί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Όσοι νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν τις συστάσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Σήμερα στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται κατ’ αποκλειστικότητα άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε στο STAR ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, είναι αρκετά προστατευμένοι. Ωστόσο, όταν επικρατήσει το νέο στέλεχος Δέλτα, η προστασία τους θα είναι μικρότερη απ’ ότι ήταν σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα