Καμπανάκι Δένδια: Η Άγκυρα αλλάζει δόγμα

από fimotro

“Οι Τούρκοι απειλούν ευθέως τα νησιά που έχουμε στρατό”

Για το μείζον θέμα της αποστολής ελληνικών στρατιωτών στο Σαχέλ, τόνισε ότι η συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να το κάνουμε, ότι αναφέρεται στο κείμενο με τη λέξη “δύναται”. Οι προϋποθέσεις, όπως είπε, να το πράξουμε είναι: πρώτον, να το αποφασίσουμε εμείς και, δεύτερον, να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

“Γιατί δημιουργείτε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;”, ρώτησε, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενώ για το τι θα κάνει η Γαλλία σε περίπτωση τουρκικού προβλήματος στην ΑΟΖ (σ.σ. στο πλαίσιο της ρήτρας αμυντικής συνδρομής) υποστήριξε ότι αυτά διευκρινίζονται σε κατ’ ίδιαν ενημέρωση και δεν πρέπει να εντάσσονται σε “μικροκομματικό λαϊκισμό”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως ηΤουρκία εντείνει υπέρμετρα τις προκλήσεις αμφισβητώντας ευθέως την εθνική κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρότεινε συγκεκριμένα βήματα για τις διαπραγματεύσεις των ελληνοτουρκικών είπε: «Άκουσα διάφορες σκέψεις περί του τρόπου συνεννοήσεως με την Τουρκία. Στην επιτροπή σας καταμέτρησα κάποιες από τις αντιφάσεις της Τουρκίας».

«Παρακαλώ μην διαλανθάνει της προσοχής σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη που είναι πέραν των απίστευτων που έχει ήδη διατυπώσει. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών. Δηλαδή αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν ένας από τους υπουργούς μας έβγαλε φωτογραφία πάνω από τα νησιά αυτά».

Ενώ παράλληλα πρόσθεσε «Όταν έχουμε αυτή την Τουρκία απέναντι μας με αυτή τη στάση τις βλέψεις και συμπεριφορά θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια υπερδύναμη να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Και αν διαφωνείτε με τις φρεγάτες – όχι επι του όπλου αλλά επι άλλων οικονομικών ζητημάτων – ελάτε να το συζητήσουμε. Εδώ όμως δεν συζητούμε επι του εξοπλιστικού των φρεγατών. Να είμαστε ειλικρινείς. Κατά την κρίση της κυβέρνησης Μητστοάκη δεν υφίσταται περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα