Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή

από fimotro

Η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη, καθαρή και επαρκή σε πόρους, κυκλική οικονομία. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες πολίτες παίρνουν θέση για την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια δημοσκόπησης που έλαβε χώρα το περασμένο διάστημα με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον

Το ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να υιοθετήσει την πρόταση για το 8ο Πρόγραμμα δράσης για το Περιβάλλον, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Το Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα έως το 2030. Οι έξι θεματικοί στόχοι προτεραιότητας του προγράμματος αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ένα μοντέλο ανάπτυξης που επιστρέφει στον πλανήτη περισσότερο από όσα του αφαιρεί, τη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης, την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση των βασικών περιβαλλοντικών και κλιματικών πιέσεων που σχετίζονται με την παραγωγή και την κατανάλωση. Το παρόν πρόγραμμα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των δράσεών της.

Ποια η θέση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου;

Κατά τη ορισμένη διαδικασία η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ανέλαβε τη μελέτη της πρότασης που κατέθεσε η Κομισιόν, για να προετοιμάσει και το έδαφος της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια στις 5-8 Ιουλίου. Η επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση, ανοίγοντας το δρόμο για τη συζήτηση και τις αποφάσεις που θα λάβει το Κοινοβούλιο. Οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές στήριξαν τους προτεινόμενους στόχους προτεραιότητας και επεσήμαναν την ανάγκη οι στόχοι να επιτευχθούν μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την πρόταση του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει από τις 31 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει τους δείκτες που θα κατευθύνουν και θα ελέγχουν την όποια πρόοδο των κρατών μελών σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους. Οι ευρωβουλευτές βλέπουν τη διανυόμενη δεκαετία ως μια ιδιαίτερα κρίσιμη δεκαετία σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Για τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος το πρόγραμμα δράσης για το Περιβάλλον, διαμορφώνοντας ένα φιλόδοξο πλαίσιο, θα απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που τίθενται ενώπιον του πλανήτη και των ανθρώπων.

Τι λένε οι Έλληνες πολίτες;

Σε ένα πρωτοφανές ποσοστό, το 98% των Ελλήνων και Ελληνίδων τοποθετήθηκαν σε δημοσκόπηση της Opinion Poll για την κλιματική αλλαγή, αναγνωρίζοντάς την ως ένα σοβαρό πρόβλημα. Tα αποτελέσματα προέκυψαν από ένα σημαντικό δείγμα χιλίων νοικοκυριών με αναλογική αντιπροσώπευση από όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη τάση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα σημαντικό διάστημα που θεωρίες συνωμοσίας για την κλιματική αλλαγή αναπτύχθηκαν και εδραιώθηκαν επίσημα και ανεπίσημα αλλά κι όταν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δυσκολευόταν να αναγνωρίσει όχι απλά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή του πλανήτη αλλά αμφισβητούσε και την ίδια την ύπαρξη περιβαλλοντικού προβλήματος.

Πάντως και στην έκκληση της δημοκοπικής εταιρείας προς τους πολίτες να βαθμολογήσουν τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η κλιματική αλλαγή τέθηκε στις κορυφαίες θέσεις των προτεραιοτήτων από τους πολίτες. Η κλιματική αλλαγή βρέθηκε μαζί με την ανεργία, την κατάσταση της οικονομίας και την ασφάλεια στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που βλέπουν οι πολίτες ως τα σημαντικότερα σήμερα.

ADVERTISING

Το 68% δεν γνωρίζει για τις προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας

Παρ’ όλο που η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα ως πολύ σημαντικό, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη απόσταση από μια ουσιαστική γνώση της κατάστασης και των παραμέτρων της, όπως ανέφερε ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό που δεν γνωρίζει τις συγκεκριμένες προτεραιότητες σχετικά με το ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ενώ αυτός ο σχεδιασμός είναι καθοριστικός στην κατεύθυνση μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

Εξάλλου και η έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εκ μέρους της Κομισιόν πέρασε από το «κόσκινο» της πράσινης οικονομίας και του ψηφιακού σχηματισμού, απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση του πακέτου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανάκαμψης. Από την έρευνα φαίνεται λοιπόν ότι οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες, η ευρωπαϊκή στρατηγική συνολικά για τη πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι μάλλον άγνωστες ακόμα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Την ίδια στιγμή η επίδραση στη ζωή των πολιτών αυτών των αποφάσεων είναι καθοριστική, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα επιδράσουν καθοριστικά στις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και της οικονομικής ανάκαμψης.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το 8ο πρόγραμμα δράσης για το Περιβάλλον και η ΕΕ ακολουθεί σταθερή πορεία προσαρμογής στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Το ευρωκοινοβούλιο θα επικυρώσει και αυτό το πρόγραμμα, όπως όλα δείχνουν, στην προγραμματισμένη ολομέλεια του Ιουλίου. Μένει όμως ακόμα ως πρόκληση η ενημέρωση μεγάλου μέρους των Ευρωπαίων πολιτών, όπως ανέδειξε και η δημοσκόπηση της Opinion Poll στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα