Δείτε live την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την οικονομία

από Philippos

Θεματικές συνεντεύξεις εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, προτάσσοντας στην προεκλογική του ατζέντα τα επιτεύγματα της 4ετιας αλλά και τη στόχευση της νέας θητείας.

Παρακολουθήστε live τη θεματική συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως το κυβερνητικό επιτελείο βάζει στην άκρη ένα κουμπαρά για έξτρα παρεμβάσεις άνω των 1,2 δισ. ευρώ και που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά από την άνοιξη

Το χρονικό σημείο που προσφέρεται για ασφαλείς εκτιμήσεις όλων των νέων δημοσιονομικών δεδομένων είναι το τελευταίο 10ήµερο του Μαρτίου. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει την «προίκα» του 1,2 δισ. ευρώ για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά για μόνιμα μέτρα ελαφρύνσεων, που θα έρθουν, όμως, να συμπληρώσουν τις πολιτικές στήριξης των εισοδημάτων σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

Από την 1η Απριλίου θα «τρέξει» ο νέος κατώτατος μισθός, που θα κινηθεί μεταξύ 752 ευρώ (+5,5%) και 766 ευρώ (+7,5%), µε πιθανό το σενάριο να φτάσει ακόμα και τα 783 ευρώ (+9,9%). Κι εδώ ακριβώς έρχεται να «κουμπώσει» το πρώτο μέτρο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πακέτο του 1,2 δισ. ευρώ: η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση της τάξης του 0,6% -το υπόλοιπο από τη μείωση κατά 5%, που ήταν κυβερνητική δέσμευση, έχει ετήσιο κόστος γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά δεν είναι και απαγορευτικό µε τα νέα δεδομένα. Το μέτρο δεν θα καλύψει µόνο τους 700 χιλιάδες που αμείβονται µε τον κατώτατο μισθό, αλλά το σύνολο των 2,250 εκατομμυρίων εργαζομένων και των περίπου 300 χιλιάδων επιχειρήσεων-εργοδοτών τους.

Το άλλο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η… εξαφάνιση του τέλους διευκολύνεται από δύο δεδομένα. Το κόστος από την πλήρη κατάργηση υπολογίζεται σε 350-400 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα μπορούσε η παρέμβαση να γίνει σε δύο δόσεις, ώστε να συνδυαστεί µε τη μείωση των εισφορών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, και µε δεδομένη την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κερδίζει έδαφος η αύξηση του κατώτατου μισθού κοντά στα όρια του περσινού πληθωρισμού, δηλαδή γύρω στο 9%.

Η τρίτη επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι δεν έχει, µεν, αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά έντονα κοινωνικό πρόσημο, καθώς αφορά την καταβολή αναδρομικών για κομμένα δώρα και επικουρικές σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως του αν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα