Ήττα Ιερώνυμου το “όχι” της Ιεραρχίας στον Τσίπρα

από fimotro

Μετά τις αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου ο Ιερώνυμος παραπέμπει τη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας μετά τις εκλογές

Στην έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,. όπου συζητούνται τα ακανθώδη ζητήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας άσκησε κριτική στην ιεραρχία, κατά την εισήγησή του.

Πάντοτε επιζήμιες ήταν οι μονομερείς παρεμβάσεις της Πολιτείας σε θέματα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στα περιουσιακά – οικονομικά, «γι αυτό και ο διάλογος με την Πολιτεία πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τους Μητροπολίτες που αντέδρασαν στην συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό πως δεν έφεραν αντιπροτάσεις.

«Η αποστολή μας δεν είναι μόνο η ενασχόλησις με τα παλαιά, το παρελθόν, ούτε μόνον με τα σημερινά μας, το παρόν, αλλά κυρίως με εκείνα που έρχονται, το μέλλον» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος για να σημειώσει λίγο αργότερα: «Προσωπικά θα περίμενα πρόταση σχετικά με την σημερινή εκκλησιαστική περιουσία και την τύχη της».

Στην εισήγηση του προς την Ιεραρχία, ο κ. Ιερώνυμος επιμένει πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. «Δυστυχώς όμως ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της Επιτροπής, μας φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο» σημείωσε.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και την αυτοκριτική του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων, παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τον ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα, για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα