19 Απριλίου 2024 / 6:54 μμ
19 Απριλίου 2024 / 6:54 μμ

Ιταλία: Η ακραία ξηρασία έφερε στο φως βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε βυθιστεί σε ποτάμι

από fimotro

Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν είχε εκραγεί και βρισκόταν βυθισμένη σε ένα ιταλικό ποτάμι, ήρθε ξανά στην επιφάνεια εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας που μαστίζει την Ιταλία.
Η βόμβα, βάρους 450 κιλών βρέθηκε από ψαράδες στις όχθες του αποξηραμένου ποταμού Πάδου. Μεγάλα τμήματα του ποταμού, συνολικού μήκους 650 χιλιομέτρων έχουν στεγνώσει , κατά τη διάρκεια της χειρότερης ξηρασίας της Ιταλίας εδώ και 70 χρόνια.

Ο ασυνήθιστος ζεστός καιρός και τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων έχουν επιδεινώσει τη λειψυδρία στη βόρεια Ιταλία και έχουν εντείνει τους φόβους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η βόμβα βρέθηκε από ψαράδες στην όχθη του ποταμού Πάδου», είπε ο συνταγματάρχης Μάρκο Νάσι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο μη εκρηκτικός μηχανισμός, για τον οποίο Ιταλοί στρατιωτικοί ανέφεραν ότι περιείχε 240 κιλά εκρηκτικής ύλης, ανακαλύφθηκε κοντά στο χωριό Borgo Virgilio της Λομβαρδίας τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν, προκειμένου οι ειδικοί εξουδετέρωσης βομβών να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια μια ελεγχόμενη έκρηξη την Κυριακή.

«Στην αρχή, ορισμένοι από τους κατοίκους είπαν ότι δεν ήθελαν να απομακρυνθούν, αλλά τις τελευταίες ημέρες πιστεύουμε ότι πείσαμε τους πάντες», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Francesco Apori.

Ο εναέριος χώρος της περιοχής έκλεισε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και η κυκλοφορία στην ίδια την πλωτή οδό.

Ο Πάδος είναι ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας, που ρέει από τις νοτιοδυτικές Άλπεις μέχρι την Αδριατική Θάλασσα, αλλά οι φετινές δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξανόμενα τμήματα ξηρής κοίτης ως αποτέλεσμα της ακραίας ξηρασίας.

Ιταλοί αξιωματούχοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο μήνα για τις περιοχές γύρω από το Πάδο, ο οποίος υδροδοτεί περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Το ρεύμα του Πάδου έχει εξασθενήσει τόσο πολύ, που οι αγρότες στην κοιλάδα του Πάδου λένε ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό διαρρέει τώρα στον ποταμό, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα