Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


“Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες”

Για μια ιστορική συμφωνία, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα του 1977, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή, από τον ίδιο και τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ)μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λίγο μετά τη 1 μ.μ., στην Αθήνα.

“Μέλημα μας είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επικυρώνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με άκυρες, όπως το μνημόνιο Άγκυρας – Σαράτζ, ούτε με μονομερή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι “αναδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο”.

Πρόσθεσε δε ότι τις “κόκκινες γραμμές” τις προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο και αυτές “θα γίνουν σεβαστές”.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην βορειοαφρικανική χώρα, καθώς και την ευρωπαϊκή αποστολή “Ειρήνη”.

“Η συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων”, σημείωσε εξάλλου ο κ. Δένδιας, ευχαριστώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού και των τουριστικών μετακινήσεων, ο κ. Δένδιας σημείωσε: “Αναμένουμε ότι οι Ιταλοί φίλοι μας θα περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ιταλία”.

Πρόσθεσε δε ότι από τις 15 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί για τα ταξίδια Ιταλών πολιτών στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα