Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας είναι το αν η ισραηλινή κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με προφανείς συνέπειες για την εξέλιξη της σύρραξης που απειλεί να βυθίσει τη Μέση Ανατολή συνολικά στο χάος. Βασικό εργαλείο σε μια τέτοια επιχείρηση αναμένεται να είναι τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35I Adir της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Τα F-35 της ισραηλινής Αεροπορίας σε ρόλο απόλυτου βραχίονα προβολής ισχύος
Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για το μέλλον της περιοχής όσο και για τη παγκόσμια σταθερότητα και τη διεθνή οικονομία. Η απάντηση στην επιθετικότητα του Ιράν από το Ισραήλ θεωρείται δεδομένη. Το ερώτημα δεν είναι το “αν” αλλά το “που” και το “πότε”.. Σοβαρό είναι άλλωστε το ενδεχόμενο η Ισραηλινή Αεροπορία να κληθεί να εκτελέσει την ίδια αποστολή που έφερε εις πέρας πριν από από 43 χρόνια όταν αεροσκάφη της τύπου F-16 έπληξαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα Οσιράκ στα περίχωρα της Βαγδάτης. Αυτή τη φορά όπως όλα δείχνουν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι στόχοι ενός νέου πλήγματος να περιλαμβάνουν ανάλογες εγκαταστάσεις μέσα στο Ιράν.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ώστε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα απαντήσει στο Ιράν. Μία εβδομάδα μετά την επίθεση, δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, από την Τεχεράνη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει τις εντολές για την ισραηλινή απάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι «μετρημένη» αλλά αυστηρή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε πως τα αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα». Ο Γκάλαντ έκανε λόγο για θανατηφόρα χτυπήματα σε βίντεο που ανάρτησε, χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχημένη» την επίθεση με 200 βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», τόνισε συγκεκριμένα.
Πάντως οι εσωκομματικές πιέσεις στον Νετανιάχου είναι ήδη μεγάλες τις τελευταίες μέρες προκειμένου να χτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τους Times of Israel ο βουλευτής του Λικούντ Moshe Saada κάλεσε τον αρχηγό του κόμματός του, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, να διατάξει χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.
Όμως το τί θα επιλεγεί ως στόχος προς καταστροφή παραμένει ακόμη άγνωστο αλλά οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι μεγάλες προκειμένου να αγνοηθούν οι παραινέσεις των ΗΠΑ και να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι το Ισραήλ αρνείται να μοιραστεί πληροφορίες με οτιδήποτε σχετίζεται με τα αντίποινα στο Ιράν.
Το αόρατο “μακρύ χέρι” του Τελ Αβίβ
Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι τα F-35 Ι του Ισραήλ δεν εντοπίστηκαν ούτε καν από τα ρωσικά ραντάρ αεράμυνας των συστοιχιών S-300PMU1 τόσο κατά τη φάση διείσδυσης όσο και κατά τη φάση αποχώρησης από τον ιρανικό εναέριο χώρο. Το φιάσκο αυτό αποτέλεσε την πρώτη γνωστή επιτυχημένη αποστολή F-35A στο Ιράν η οποία απέδειξε την ικανότητα του τύπου να παραμένει ανεντόπιστο απο συστήματα αεράμυνας παρά μόνο αφότου είναι πολύ αργά..
F-35A σε ρόλο συνοδείας μέσα στη Συρία και το Ιράν
Αυτή τη φορά όμως σε μια αποστολή με σκοπό την επίδοση ενός “σαφούς” μηνύματος μαχητικά F-15I απογειώθηκαν από το Ισραήλ στις 19 Απριλίου και πέταξαν μέχρι την Ιρανική επικράτεια, πλήττοντας τις θέσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1 στην ευρύτερη περίμετρο της 8ης Βάσης Τακτικών Μαχητικών στο Ισφαχάν. Η βάση αποτελεί την έδρα των ικανότερων μαχητικών της Ιρανικής Αεροπορίας των φημισμένων F-14A Tomcat μαζί με κινεζικής κατασκευής F-7N, εκπαιδευτικά PC-7 και YAK-130 καθώς και δεκάδων επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1J Cobra. Παρά το γεγονός ότι η βάση προστατευόταν από τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU1 δεν επετεύχθη η αποτροπή καταστροφής του ραντάρ εμπλοκής του συστήματος (92Ν6Ε) το οποίο είναι αυτό που κατευθύνει τα βλήματα στους στόχους. Με τον τρόπο αυτό η συστοιχία S-300PMU1 κατέστη ανενεργή στέλνοντας το μήνυμα στη Τεχεράνη ότι ακόμη και οι καλύτερα προστατευμένες βάσεις της δεν είναι στο απυρόβλητο.
Όπως αποδείχτηκε τα F-15I έπληξαν από απόσταση 700χλμ το προκαθορισμένο στόχο τους με τη χρήση του βλήματος μακρού πλήγματος ROCS της Rafael το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι έχει ενταχθεί σε υπηρεσία προσφέροντας ικανότητα προσβολής από ασφαλείς αποστάσεις. Θεωρείται δε ιδιαίτερα πιθανό ότι τα ισραηλινά stealth μαχητικά τύπου F-35 I συνόδευσαν τα F-15I παρέχοντας προστασία αλλά και μεγαλύτερη αντίληψη τακτικής κατάστασης χάρις τους εξελιγμένους αισθητήρες που διαθέτουν.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για το αν οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται τελικά για ένα τέτοιο μεγάλο χτύπημα – έστω και μόνοι τους – χωρίς όμως να παραβλέπουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Η λήψη της τελικής απόφασης προφανώς βαραίνει την ηγεσία του Ισραήλ και τον Νετανιάχου προσωπικά, ο οποίος οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα του στη νίκη επιφέροντας ευρύτατες ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή. Για να γίνει αυτό όμως εφικτό θα πρέπει να εξουδετερωθούν όλες οι στρατιωτικές απειλές σε πολλαπλές γεωγραφικές θέσεις που έχουν κύριο σκοπό να πλήξουν την επικράτεια του Ισραήλ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις σε 5 διαφορετικά μέτωπα, δηλαδή αυτό της Γάζας, του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και του Ιράν! Η αεροπορική υπεροχή των ισραηλινών αναμένεται να γίνει και πάλι το πρωταρχικό εργαλείο επίτευξης νίκης όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε στενή συνεργασία όμως με χερσαίες δυνάμεις και ιδιαίτερα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Ιδίως οι δεύτερες διεξάγουν εδώ και πολλές εβδομάδες αθόρυβα έναν εντατικό πόλεμο εξουδετέρωσης απειλών πάσης φύσεως στο έδαφος αλλά και κάτω από την επιφάνεια στα τούνελ της Χεζμπολάχ που συνδέουν υπόγεια τη Γάζα και το Λίβανο με το Ισραήλ.
Η εξουδετέρωση θέσεων εκτόξευσης ρουκετών είναι μια ακόμη προτεραιότητα για την αεροπορία ενώ οι προσβολές σε στόχους συγκέντρωσης οπλισμού των Χούθι στην Υεμένη, αποσκοπεί στο να μειώσει την ικανότητα αποστολής drones και βαλλιστικών πυραύλων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα όσο κυρίως και εντός της ισραηλινής επικράτειας. Είναι πιθανό ότι τα πρώτα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για τα πυραυλικά πλήγματα που δέχτηκε προ μίας εβδομάδας να επικεντρωθούν αρχικά σε στρατιωτικές βάσεις και ίσως σε ορισμένες τοποθεσίες πληροφοριών ή ηγεσίας. Όμως το Ιράν έχει επιταχύνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που απαιτείται για τη κατασκευή πυρηνικής βόμβας σε εγκαταστάσεις όπως το Natanz
Πρόκειται για το πυρηνικό εργοστάσιο εμπλουτισμού που βρίσκεται θαμμένο περίπου τρεις ορόφους υπό την επιφάνεια της ερήμου φιλοξενώντας μια γιγάντια αίθουσα φυγοκέντρησης, όπου χιλιάδες ψηλές, ασημένιες μηχανές περιστρέφονται με υπερηχητικές ταχύτητες μέχρι το ουράνιο να πλησιάσει σε υλικό ποιότητας βόμβας.
Το Ισραήλ έχει αναπτύξει σχέδια για να καταστρέψει εγκαταστάσεις όπως η προαναφερθείσα με βασικό πρόβλημα την υπόγεια τοποθεσία τους που αποσκοπεί στην επιβίωση από αεροπορικές προσβολές. Μάλιστα η Τεχεράνη έχει δαπανήσει χρόνο και μεγάλα ποσά προκειμένου να καταστήσει δυσχερή την προσβολή τους από αέρος με υπόγειες εγκαταστάσεις που προστατεύονται από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα αλλά τίποτα δεν είναι εντελώς απρόσβλητο. Ήδη τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση μιας νέας, τοπικά κατασκευασμένης κατευθυνόμενης βόμβας βάρους ενός τόνου που φέρεται εσωτερικά στο F-35I. Αυτό σημαίνει ότι η εξαπόλυση της από τα αόρατα μαχητικά 5ης γενιάς της Ισραηλινής Αεροπορίας θα μπορούσε να δώσει αξιόπιστη λύση στην προσβολή προστατευμένων στόχων, αφού άλλωστε είναι και τα μόνα που μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια βαθιά εντός της επικράτειας του Ιράν.
Οι εξελίξεις σύντομα αναμένεται να δείξουν τελικά πως θα γίνει η εφαρμογή της αεροπορικής ισχύος με μαχητικά 5ης γενιάς, διατηρώντας υψηλό το ενδιαφέρον για τη καταγραφή διαπιστώσεων και διδαγμάτων και από την Ελλάδα, η οποία εκτός απροόπτου από το 2028 αποκτάει μαχητικά του τύπου εισερχόμενη στον πυρήνα των χωρών που διαθέτουν F-35 με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Πηγη: