Ισοβίτες και βαρυποινίτες στην Ελλάδα, στο δρόμο των Dilliger, Abagnale, Payet, el Chapo, Escobar, Fuentes…

από fimotro

Αγαπητό Fimotro,

Κανένας, η μάλλον ελάχιστοι βαρυποινίτες μπαίνοντας στη φυλακή δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ελευθερία! Εξαίρεση λοιπόν δεν μπορούν να αποτελέσουν ισοβίτες, βαρυποινίτες, βαρόνοι ναρκωτικών και εγκληματίες που δρουν και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Με αφορμή την απόδραση των δυο επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών, μια σύντομη ιστορική αναδρομή με κορυφαίες αποδράσεις κακοποιών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι αποδράσεις τους, ενέπνευσαν συγγραφείς και σεναριογράφους να γράψουν συναρπαστικά βιβλία και να γυριστούν ταινίες που έσπασαν κάθε ρεκόρ σε εισιτήρια.

Ο Αλ καπόνε είναι ο πιο γνωστός την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, αλλά υπάρχουν και άλλοι που έχουν γράψει ιστορία με τη φαντασία τους και τον τρόπο απόδρασης μέσα από τις φυλακές. Ο John Dillinger, διαβόητος κακοποιός του 1930, δραπέτευσε με ψεύτικο όπλο από φυλακές υψίστης ασφαλείας. Frank Abagnale, η απόδρασή του έγινε ταινία με τον Ντι Κάπριο. Έφυγε από τις φυλακές σαν κύριος με πλαστή ταυτότητα του FBI αφού έπεισε τον διευθυντή των φυλακών ότι είναι πράκτορας. Pascal Payet. Ένοπλοι που εισέβαλαν στη φυλακή της νότιας Γαλλίας τον φυγάδευσαν με ελικόπτερο. El Chapo-Χοακίν “Ελ Τσαπο” Γκρουσμάν, ο περιβόητος βαρόνος ναρκωτικών του Μεξικού απόδρασε δύο φορές, και χιλιάδες άλλοι στον κόσμο.

Και να μην ξεχάσουμε τους δυο πιο γνωστούς παγκοσμίως βαρόνους κοκαΐνης με δικό τους στρατό και πολλά δις δολάρια περιουσία. Τον Pablo Camilio Escobar, και Amado Carrillio Fuentes. Ο πρώτος δολοφονήθηκε στις 2 Δεκ. του 1993 από πράκτορες. Είχε αποδράσει το 1992 από τις φυλακές. Ο δεύτερος που συνέχισε το έργο εμπορίας κοκαΐνης του Escobar στις 4 Ιουλίου του 1997 στο Μεξικό. Βρέθηκε νεκρός σε κλινική που είχε πάει να κάνει πλαστική επέμβαση μετά τη νάρκωση για να μην αναγνωρίζεται.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, όχι μόνο σε αποδράσεις από φυλακές, αλλά και μέσα από αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια, και μεταγωγή σε φυλακές. Βαρυποινίτες-δραπέτες, έγραψαν τη δική τους ιστορία, βάφοντας τα χέρια τους-κάποιοι- με αίμα, και η αστυνομία-Πολιτεία να κάνουν τραγικά λάθη σε μεταγωγές κρατουμένων-βαρυποινιτών, δινοντάς τους έστω και για λίγο την… ελευθερία τους με τραγικά αποτελέσματα πολλές φορές.

Σαρίν Ματέι: Ρουμάνος κακοποιός γνωστός από την υπόθεση Νιόβης με τα τραγικά αποτελέσματα,(και την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ. Γεωργακόπουλου) με 2 αποδράσεις: Το 1995 στα δικαστήρια προσποιούμενος ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα έγινε καπνός. Το 1998 το έσκασε και πάλι μέσα από το τμήμα μεταγωγών της Πάτρας.

Κώστας Πάσσαρης: Βαρυποινίτης, απόδρασε μέσα στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αφού σκότωσε δυο αστυνομικούς.

Κώστας Σαμαράς: δεκάδες αποδράσεις, συγγραφέας του βιβλίου, «καταζητείται»

Βαγγέλης Ρωχάμης: με βαριές καταδίκες. Τώρα είναι ελεύθερος. Το 1986 έφυγε από τις φυλακές Κορυδαλλού σαν κύριος. Μετά από μια επίσκεψη συγγενών και φίλων μέσα στη φυλακή, έφυγε μαζί τους από την κεντρική είσοδο γιατί φορούσε κοστούμι. Έτσι κανένας δεν τον ενόχλησε.

Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι: Δυο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές. Ο Παλαιοκώστας ακόμα καταζητείται.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτές οι αποδράσεις; Βεβαίως ναι, εάν υπήρχε σχεδιασμός και μέτρα ασφαλείας. Φαίνεται όμως ότι κάθε φορά που γίνεται μια απόδραση μέσα από φυλακή ή μεταγωγή σε φυλακές και δικαστήρια δεν έχει γίνει μάθημα στην ΕΛ.ΑΣ.

Μήπως πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί ο Αμερικάνικος κώδικας των φυλακών; Όλοι έχουμε δει Αμερικανούς βαρυποινίτες-δολοφόνους, με «ρόζ» φόρμα να οδηγούνται στα δικαστήρια αλυσοδεμένοι σε χέρια και πόδια που είναι αδύνατον να αποδράσουν. Εάν λοιπόν όλοι αυτοί που είναι τόσο επικίνδυνοι, φορούσαν ειδική φόρμα με διακριτό σήμα φυλακισμένου, οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης θα γινόταν αμέσως αντιληπτή αν όχι από «αστυνομικούς», από τον απλό κόσμο.

Πέρα από χειροπέδες στα χέρια μπροστά, που είναι λάθος σε επικίνδυνους κακοποιούς (αλλά πίσω), ο περιορισμός στα πόδια με αλυσίδα η οποιονδήποτε άλλο τρόπο(όπως Αμερική)-τουλάχιστον για τους άκρως επικίνδυνους εγκληματίες κακοποιούς στις μεταγωγές-μαζί με την υποχρεωτική φόρμα θα περιορίσει τις αποδράσεις κατά τη μεταγωγή.

ΕΛ.ΑΣ και Πολιτεία, έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την κοινωνία από αδίστακτους εγκληματίες-δραπέτες. Μπορεί να συνελήφθησαν οι δυο Αλβανοί κακοποιοί. Κάποιοι άλλοι όμως θα ετοιμάζονται να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο των αποδράσεων, βάφοντας τα χέρια τους με αίμα.

Π. ΚΟΝΤΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα